Polisens bombexperter har kontrollerat och förstört ett misstänkt farligt föremål i Övertorneå. Foto: Mattias Larsson/SVT.

Allmänheten fann hemmagjorda smällare i plastpåse – bombgruppen kallades till Övertorneå

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagen kallades polisens nationella bombskydd till Övertorneå efter att allmänheten hittat konstiga föremål, samt ammunition, i en plastpåse.

– Bombgruppen kom fram till att det var någon form av hemmagjord smällare, säger Therese Linde, förundersökningsledare.

Det var på tisdagseftermiddagen som polisen fick in ett samtal om att ett misstänkt farligt föremål hittats i centrala Övertorneå.

– Det som hände var att allmänheten kontaktade oss efter att ha hittat en plastpåse i en snödriva. Man blev nyfiken, kikade ner i påsen och fann ammunition och föremål som såg konstiga ut och som man reagerade på, säger Therese Linde, förundersökningsledare.

Bombgruppen till Övertorneå

En patrull kommer till platsen för att dokumentera föremålen och spärra av platsen. Eftersom att det är svårt att avgöra på plats om föremålen är explosiva kontaktar man bombgruppen, som reser upp samma kväll.

– De kommer fram till att det är någon form av hemmagjord smällare. Det är inget föremål som man antänder något större med, men håller man det i handen när det tänds på så skulle man få ordentliga skador, säger Therese Linde.

Ingen misstänkt för brottet

Polisens nationella bombskydd förstörde föremålet på plats och beslagtog ammunitionen. En anmälan ska upprättas och brottsrubriceringen är i nuläget vapenbrott och brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. Ingen person är i nuläget misstänkt för brottet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer