Misstänkt valfusk i Boden

Uppdaterad
Publicerad

Piratpartiet JO-anmäler en händelse där valsedlar både från piratpartiet och från FI placerats vid sidan om de etablerade partiernas valsedlar.

– Det var en av våra aktivister som lade ut valsedlar på valdagen som berättade att röstmottagarna i Boden fått instruktioner om att placera valsedlarna vid sidan om. Det säger Fredrik Holmbom, första namn på partiets landstingslista i Norrbotten och ledamot av centrala partistyrelsen.

Han uppskattar att ett 20-tal vallokaler i Boden felplacerat valsedlarna och enligt Fredrik Holmbom så är det valnämnden i Boden som gett de felaktiga instruktionerna till vallokalerna.

– Min åsikt är att det är dålig respekt för demokratin att lägga valsedlarna vid sidan om. Spelreglerna är ju att vi måste lägga ut valsedlarna själv men vi vill inte bli behandlade som paria eller några som är besvärliga, säger han.

Fredrik Holmbom tror inte att det handlar om illvilja men om en kombination av dålig respekt för demokratin och okunskap.

– Vi lutar oss mot ett beslut som gäller EU valet 2009 där JO(Justitieombudsmannen) yttrade sig i skarpa ordalag över en anmälan och sade att lagen är tydlig.

Håll ordning på samtliga valsedlar och se till att de är placerade så att de är lätta att hitta och ta för väljarna.

Alla valsedlar ska vara placerade på samma ställe.

Alla partiers valsedlar ska behandlas och tillhandahållas likvärdigt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2014 i Norrbotten - så här gick det

Mer i ämnet