Hör om varför Länsstyrelsen inte stoppade tävlingen. Foto: Teuvo Palomäki/SVT

Länsstyrelsen granskade inte skidtävling i Riksgränsen – trots brott mot pandemilagen

Uppdaterad
Publicerad

I veckan samlades fler än 100 deltagare i Riksgränsen för Nordiska mästerskapen i extremskidåkning, något som bröt mot den rådande pandemilagen. Trots detta utförde inte Länsstyrelsen någon kontroll av arrangemanget.

I början av veckan anordnades Nordiska mästerskapen i extremskidåkning i Riksgränsen.

Fler än 100 personer deltog i tävlingen, som är öppen för alla, och i publiken fanns drygt 300 personer. Detta trots att under rådande pandemi får max åtta personer samlas vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar.

Länsstyrelsen visste att detta bröt mot reglerna

Men trots att Länsstyrelsen redan i tisdags kände till evenemanget så valde myndigheten att inte göra en tillsyn. Länsstyrelsen kommer nu att överlåta ärendet till polisen.

”Vi kom inte i kontakt med arrangören”

–  Vi och polisen har ett delat tillsynsansvar, men med olika befogenheter. För vår del måste vi komma i kontakt med arrangören innan det börjar. När det väl har startat har vi inga möjligheter att stoppa arrangemanget eller ge vite. Vi kommer tyvärr inte i kontakt med arrangören och vi har försökt ett flertal gånger utan att få svar, säger Lina Segerlund, chef för pandemitillsynsgruppen vid Länsstyrelsen i Norrbotten.

Arrangörens svar

Men när SVT Nyheter Norrbotten får kontakt med den ansvarige för tävlingen, Robert Gustafsson, säger han att de inte har sökt tillstånd och att de inte anser att tävligen är en offentlig tillställning. Han säger också att de har arrangerat tävlingen under trettio års tid och aldrig har behövt söka tillstånd tidigare. Robert Gustafsson anser också att de har tagit ansvar för deltagarna på ett smittsäkert sätt. I övrigt hänvisar han publikfrågan till Riksgränsen Lappland resort.

Länsstyrelsen har i uppdrag att kontrollera att verksamhetsutövare genomför begränsningar och åtgärder utifrån den tillfälliga covid-19-lagen.

– Det är arrangörens ansvar att se till att man inte överstiger maximalt antal deltagare. Och i det räknas även publiken in, säger Lina Segerlund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.