Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Skyddsombudet Thord Backman vid Luleå Renhållning trakasserades och blev uppsagd från sitt jobb. Efter flera år har han nu fått upprättelse. Foto: SVT/Jimmy Bäckström

Sopåkaren Thord mobbades och knäcktes – får livränta

Uppdaterad
Publicerad

Skyddsombudet Thord Backman slog larm om missförhållanden vid Luleå Renhållning och blev uppsagd, utlöst och knäckt.
Nu har han fått upprättelse i form av en livränta från försäkringskassan för att chefernas trakasserier skadat honom för livet.

För sex år sedan lämnade skyddsombuden Thord Backman och Jan Karlsson in en arbetsmiljöanmälan om missförhållanden vid det kommunala bolaget, men motståndet från den dåvarande ledningen var kompakt.

De kallades rättshaverister, bakåtsträvare och bolagets fiender och fick det svårare och svårare på arbetsplatsen.

Psykiskt knäckt

Thord Backman blev uppsagd efter 36 års anställning, fick en ersättning på 370.000 kronor, men blev psykiskt knäckt av det han upplevde som trakasserier från cheferna med vd:n i spetsen.

Jan Karlsson valde att säga upp sig själv ett par år senare när ledningen sett till att han inte längre fick köra sopbilen, utan skulle plocka skräp på området i stället.

Får livränta

– Vår chef gapade och skrek och kallade oss allt möjligt. Han försökte avsätta oss via vårt fack och rekryterade anställda att i smyg spela in mig och Jan Karlsson i sina mobiltelefoner. Det låter inte riktigt klokt, men det har faktiskt hänt,  och det är klart att man blir påverkad av det säger Thord Backman.

Men de båda har dokumenterat nästan allt som hänt och det ledde nyligen till att försäkringskassan beviljade Thord Backman livränta på nästan 355.000 kronor per år, på grund av en psykisk arbetsskada.

”Som att vinna på lotto”

Thord Backman har nu papper på att den mobbning han utsattes för av chefen skadat honom för livet ochersättningen ska kompensera hans ekonomiska förlust under de år som gått. 

– Det är en upprättelse för mig, som att vinna på lotto. Det här visar också att allt som renhållningens ledning påstått om mig och Jan Karlsson. Vi har drivit frågor för våra medlemmars skull och inget annat. De som ligger bakom mobbningen och trakasserierna får nu ställa sig i skamvrån och ta på sig dumstruten.

Men Staffan Ek, styrelseordförande för Luleå miljöresurs, som det kommunala bolaget döpts om till, vill inte kommentera försäkringskassans beslut eller om bolagets ledning tagit lärdom av det.

– Det är ett helt avslutat ärende för oss. Vi betalade ut en ersättning för att han slutade på företaget och han fick rätt ordentligt med slantar. Jag kommer inte ha någon kommentar till det i övrigt, säger han.

– Men det är inte slut med det här. Vi har seriösa planer på att skriva en bok tillsammans om vad som hänt oss och det finns verkligen mycket att berätta, säger Jan Karlsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer