En allergichock vid regionfullmäktiges möte är bakgrunden till beslutet att överklaga finansplanen. Mattias Karlsson (M) säger att partiet inte fick ta in någon ersättare. Elisabeth Lindbergs (S) avgjorde med sin utslagsröst.

Moderaterna fick inte ta in ersättare

Uppdaterad
Publicerad

En av moderaternas ledamöter drabbades av en allergichock och lämnade regionfullmäktige i veckan, men partiet fick inte sätta in en ersättare direkt. Därför kommer beslutet om finansplanen att överklagas.

Finansplanen är en av grundpelarna för att styra regionen, men beslutet i veckan att säga ja i frågan fattades med minsta möjliga majoritet.

Omröstningen slutade 35-35 och fullmäktiges ordförande Elisabeth Lindberg (S) avgjorde med sin utslagsröst.

”Vi överklagar”

Men eftersom socialdemokraten Sten Nyhlén från Kiruna röstade mot sitt parti skulle finansplanen ha fallit och kanske även den röd-gröna ledningen – om den plötsligt sjuke moderaten Roland Nordin ersatts när han var tvungen att lämna lokalen under den långa debatten om finansplanen.

– Han fick någon form av allergiska besvär, som blev mer och mer akuta. Till slut fick han svårt att andas och kunde inte vara kvar, men när jag frågade om vi kunde få sätta in en ersättare så fick vi nej av fullmäktiges ordförande som sedan avgjorde hela frågan när det blev 35-35 i omröstningen, säger gruppledaren Mattias Karlsson (M). 

På onsdag kommer protokollet från regionfullmäktige att justeras.

– Då kommer vi att överklaga till förvaltningsrätten, Vi är upprörda över hur det gick till och vi vill testa rättsläget, säger han.

”Bara hörsägen”

Men ord står mot ord. Regionfullmäktiges ordförande Elisabeth Lindberg (S) säger att hon visste att Roland Nordin blev sjuk, men inte att han hade lämnat mötet.

– Hade vi fått formell vetskap om att mannen lämnat mötet via ett sms eller att han själv kommit och sagt det fram så hade de givetvis fått ta in en ersättare. Vi kan inte gå på hörsägen och vi kan inte heller läsa tankar, säger hon.

Men märkte ni i presidiet inte att han var borta?

– Jo, vid omröstningen. Men vår arbetsordning säger att man måste meddela om man lämnar mötet. Mattias Karlsson sade visserligen att han hade gjort det, men det var ju bara hörsägen. 

Vad känner du inför överklagan?

– Det är väl bra. Det är en demokratisk möjlighet att testa om det gått rätt till, säger Elisabeth Lindberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.