Starta klippet för att höra varför Moderaterna i Gällivare vill droganalysera vattnet. Foto: SVT

Moderaterna vill droganalysera avloppsvattnet i Gällivare

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna vill undersöka droganvändningen i Gällivare genom att analysera avloppsvattnet. Man hoppas sedan kunna sätta in rätt åtgärder för arbetet mot droganvändning.

Analyser av avloppsvattnet har gjorts tidigare i andra kommuner, bland i Stockholm. Nu vill moderaterna i Gällivare göra samma sak, för att få en klarare bild över hur droganvändningen ser ut i Gällivare idag.

Lars Alriksson, gruppledare för Moderaterna, säger att man inte har en riktig uppfattning om hur stort droganvändningen är i kommunen.

”Polisen hävdar att om de satsar resurser på att leta droger så hittar de dem. Men om de prioriterar andra saker är det som om de knappt finns”, säger den den moderata gruppledaren Lars Alriksson. Foto: SVT

Blir underlag för åtgärder

Resultatet av analysen av avloppsvattnet ska sedan bli ett underlag för att kunna sätta in rätt åtgärder och därmed kan både polisen och kommunen prioritera rätt saker.

Hör Lars Alriksson i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.