Tuff framtid väntas för Norrbottens företag

Uppdaterad
Publicerad

Norrbotten har så här långt klarat sig relativt bra från konkurser jämfört med landet som helhet. Men framöver kommer de att öka även här, tror organisationen Företagarna i Norrbotten.

Industrierna och stadsflyttar i Kiruna och Gällivare kan vara anledningar som hjälpt till att hålla igång näringslivet lokalt men även över regionen i stort, om än i mindre utsträckning, berättar Lars Lindberg, regionchef för Företagarna i Norrbotten.

– Mot kusten har man företag som inte märker av det lika mycket, och där kanske vi har haft lite fler konkurser än så länge.

Coronaviruset i Norrbotten

Osäkerhet kan påskynda konkurs

Ju längre pandemin pågår desto mer ansträngd blir företagens ekonomi, och eftersom det är osäkert hur länge det kan pågå, kan man vara ovillig att ta ett lån. Det kan i förlängningen innebära att konkurserna blir allt mer frekventa, förklarar Lars Lindberg.

I klippet ovan kan du höra honom förklara situationen mer ingående.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet