Mot alla odds – här når eleverna toppresultat

Uppdaterad
Publicerad
Barn till föräldrar med låg utbildning och invandrarbakgrund tenderar att klara sig sämre i skolan, visar forskning. Men Prästholmsskolan i Boden är det goda exemplet som sticker ut.

På prästholmsskolan i Boden finns barn av 14 nationaliteter.  Vart femte barn har utländsk bakgrund, varav många nyanlända flyktingar. En klar majoritet av föräldrarna är dessutom lågutbildade. Men skolan visar goda resultat. Alla skolans årskurs treor klarade ifjol de nationella proven i Svenska och 95 procent klarade proven i matematik. Det är riktigt bra siffror.

– Vi ligger högt och det är jag väldigt stolt över. Vi har duktiga lärare helt enkelt, säger skolans rektor Patrik Björklund som en förklaring.

”Blir smart”

Vi besöker en årskurs 3:a där klassläraren Anette Nordmark håller på att gå igenom bråk och eleverna får komma fram och fylla i delar av cirklar på svarta tavlan. I den här klassen har alla elever vi pratar med matte som favoritämne, jämte fotboll. 

– Matte är kul. Man får räkna och man blir smart av det, säger eleven Amir Blourdouane.

Eftersom skolan har så många nyanlända flyktingar och dessutom tar emot elever med språksvårigheter från hela kommunen så arbetar man på ett särskilt sätt i klassrummet. Undervisningen är konkret och strukturerad och det är tydligt vad eleverna ska lära sig. Skolan satsar framförallt på att eleverna ska lära sig läsa, skriva och räkna för att det ska ha en bra grund att stå på i sin fortsatta utbildning.

– Vi skjuter mitt i prick istället för att skjuta över målet i undervisningen, säger specialpedagogen Tomas Lund.

Många lärare

Skolans rektor har valt att lägga pengarna på hög lärartäthet och små grupper, istället för att köpa in dyrt material så som nya datorer.

– Det är viktigt för våra elever att ha vuxna i närheten och att bli sedda, säger rektor Patrik Björklund.

Nu kommer det dessutom att bli det lättare för rektorn att behålla den höga lärartätheten. Bodens kommun ska nämligen börja omfördela pengar mellan skolorna utifrån barnens socioekonomiska bakgrund, vilket kommer att gynna Prästholmsskolan.

Får läxhjälp

En annan del i skolans framgångsrecept har varit att erbjuda eleverna läxhjälp efter skoltid. Ida Bergström i årskurs tre är en av de elever som brukar gå dit.

– Det är bra för det är en del föräldrar som jobbar och som inte har tid att hjälpa, säger hon.

Igår gjorde årskurs tre det nationella provet i matematik och Doj Phoojamnong är optimistisk.

– Jag tror det gick bra, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fokus skola

Mer i ämnet