Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Labradoren Loki i Haparanda är Sveriges bästa narkotikahund. I klippet hör du Erik Furmark, tullinspektör/hundförare berätta om deras många beslag. Foto: Jimmy Bäckström/SVT

Möt Loki – narkotikahunden i Haparanda har landets vassaste nos

Uppdaterad
Publicerad

Vapen gömt i en dammsugare, narkotika gömt i kaffekapslar, nedfryst amfetamin och cannabisodling i skogen. Det är bara några av fynden som sökhunden Loki nosat upp. Nu har han utsetts till årets narkotikasökhund.

Labradoren Loki och hundföraren Erik Furmark jobbar tillsammans vid den svensk-finska gränsen i Haparanda för att stoppa bland annat narkotikasmuggling.

– Loki är väldigt energisk och det spelar ingen roll om det är tidigt på morgonen eller mitt i natten. Han vill alltid söka och jobba, det är hans främsta egenskap, berättar Erik Furmark, som förutom hundförare har titeln tullinspektör.

”Jag är stolt”

Tillsammans har teamet gjort sammanlagt 111 beslag under perioden  första september 2021 till sista augusti 2022. Det motsvarar drygt 5,2 miljoner kronor i samhällsnytta, enligt Svenska Kennelklubben.

– Jag är stolt över mig själv och Loki. Det är ett kvitto på att vi har gjort ett bra arbete, säger Erik Furmark.

Kall och blåsigt på jobbet

Erik och Loki hjälper ofta polisen i deras arbete, bland annat med husrannsakningar. I deras vardag jobbar de mycket utomhus, även om det är minus 25 grader och blåst. I jakten på droger och vapen söker de av fordon och resenärer på bussar och tåg.

– Vi stoppar fordon både på gränsen och ute på vägarna runt om i Norrbotten för kontroller, säger Erik Furmark.

Den 10 december åker Erik Furmark och Loki ner till Älvsjö för att ta emot priset för årets narkotikasökhund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.