Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör hållbarhetschefen berätta varför de öppnar en mötesplats för H2 Green steel i Boden. Foto: Linus Nilsson/SVT

Stort intresse för nya stålverket – ny mötesplats öppnas i Boden

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagen slog H2 Green steel upp dörrarna till sin nya mötesplats i Boden. Tidigare har företaget mött bybor i Svartbyn, där deras planerade stålverk ska byggas.

– Nu ger vi även bodensarna möjlighet att ta del av projektet, säger hållbarhetschefen Ida-Linn Näzelius.

Under fredagen fick H2 Green steel klartecken från Mark- och miljödomstolen att få påbörja byggandet av det nya stålverket. Stålverket kommer att uppta drygt 500 hektar och för att kunna bygga stålverket vill bolaget bland annat leda om Lillbäcken.

Nu under sommarmånaderna kommer markförberedande åtgärder att genomföras och själva byggandet är planerat att starta under augusti månad.

2026 ska produktionen vara igång

H2 Green steel har tidigare kommunicerat att stålverket ska ha möjlighet att producera fossilfritt stål till 2026 vilket också påverkar byggnationen av stålverket.

– Det kommer att ske i etapper och det första är planerat att vara färdig till 2026 men först 2030 kommer vi att ha nått maxkapacitet, säger Ida-Linn Näzelius.

Skyltfönstret mot världen

Efter den ceremoniella öppningen var det snabbt fullt i lokalen som ska agera som mötesplats.

– Tanken är att vi ska kunna visa upp projektet och kontinuerligt uppdatera var vi befinner oss i processen och att bodensarna känner sig delaktiga i det som händer, säger Ida-Linn Näzelius.

Men det finns även enligt henne en tanke att kunna visa upp sig för andra intressenter så som potentiell arbetskraft genom att synliggöra sig i centrala Boden.

Ett par av de som befann sig i mötesplatsens lokaler var Svartbybon Olle Hägglund och bodensaren Sten-Göran Hällestrand. Se hur de tänker kring Boden och det planerade stålverket i klippet nedan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Olle Hägglund och Sten-Göran Hällestrand om det planerade stålverket. Foto: Linus Nilsson/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer