”Jag bryr mig om den här gruppen”, säger sjuksköterskan Cia Larsson. Foto: SVT

Mottagning för sprututbyte har öppnat i Piteå

Uppdaterad
Publicerad

Förra veckan öppnades Norrlands första sprututbytesmottagningen i Piteå och syftet och målet med sprututbytet är att minska spridningen av infektionsjukdomar som HIV och hepatit C. Men det handlar också om att skapa kontakt för att lättare kunna motivera missbrukare att ta emot vård och behandling.

Än så länge är det tyst och stilla i den lilla lokalen vid sjukhuset i Piteå som inrymmer Norrbottens och Norrlands första lågtröskelmottagning för sprututbyte.

Trots att man öppnade dörrarna för en vecka sedan så har det hittills ingen som har vågat sig hit.

”Hoppas någon vågar sig hit”

Cia Larsson är sjuksköterska på infektionsmottagningen och en av projektledarna som länge har sett fram emot öppningen.

– Det är ju ingen som vaknar upp en tisdagmorgon och tänker att nu ska jag bli narkoman. Det finns ju något bakom som gör att man tar till de här sakerna och det får man inte glömma bort. Vi tar hand om andra som har psykiska problem eller diabetes eller vad som helst, men den här gruppen är det ingen som bryr sig om. Men det gör jag.

Ni öppnade förra veckan, men det var ingen som kom hit då. När tror ni att den första vågar sig hit?

– Jag kan tänka mig att vi får sitta här i ett par veckor i vår ensamhet. Det kommer ju att sprida sig, till slut hoppas vi att det är någon som vågar sig hit och ser att vi inte är farliga så att säga. Att det är dem vi är rädda om, säger Cia Larsson.

300 intravenösa missbrukare

I Norrbotten finns uppskattningsvis 300 intravenösa missbrukare och cirka 50 av dem finns i Piteå. Det i kombination med att kommunen visade ett intresse gjorde att det tvååriga projektet hamnade just i Piteå.

Två dagar i veckan har mottagningen öppet och alla är välkomna, men kravet är att man ska kunna legitimera sig. Och man räknar med att det kommer att komma folk från andra orter då det är den enda mottagningen i länet.

– Man kommer hit för att lämna in sina smutsiga nålar och sprutor och få rena i utbyte. Det är ju en lågtröskelmottagning så att komma hit är gratis, säger Ann-Sofie Kerttu, sjuksköterska och projektledare och fortsätter:

– Vi tar inga drogtester och man är välkommen hit även om man är påverkad. Vi vaccinerar mot hepatit A och B gratis och vi gör även hälsokontroller på patienterna och följer upp med blodsmitteprover.

Bygga förtroende med patienterna

Alla är inte positiva till projektet men överväldigande mycket kunskap talar för att programmen inte bara minskar smittspridningen av hiv, hepatit B och C, utan även öppnar upp ovärderliga kontaktytor mot missbrukarna.

– Vi hoppas ju på att man efter en tid kan bygga upp ett förtroende med patienterna för att senare förhoppningsvis guida dem till ett grogfritt liv. Vi gör ju inga behandlingar här, men vi ska kunna hjälpa dem vidare i vården om de önskar det, säger Ann-Sofie Kerttu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.