Jan Nyberg, gruppledare för Miljöpartiet. Foto: SVT

MP vill minska inköp av kött till skolorna

Uppdaterad
Publicerad

Miljöpartiets gruppledare Jan Nyberg är skeptisk till Luleå kommuns besked om att man ska stödköpa svenskt kött. Han vill istället se en minskning av inköpet av kött och ha mer vegetariskt på menyn i skolorna.

Luleå kommun har gått ut och meddelat att man tänkt stödköpa svensk kött för att stötta de bönder som drabbats av torkan. Många bönder har tvingats nödslakta sina djur på grund av detta.

Miljöpartiets gruppledare i Luleå, Jan Nyberg, skickade därefter ut ett pressmeddelande där han är skeptisk till kommunens besked.

– Det är bra att Luleå kommun äntligen vill köpa mindre fulkött till skolbarnen. Men tråkigt om det bara är en tillfällig åtgärd några veckor före valet, säger gruppledaren Jan Nyberg i pressmeddelandet.

Vill har mer vegetariskt i skolorna

Miljöpartiet vill ha mer ekologiskt och lokalproducerat, både när det gäller kött och andra livsmedel. Men de vill också se en minskad konsumtion av kött, och flera vegetariska alternativ i skolan.

– Kommunledningen kopplar beslutet till den aktuella torkan, men om Niklas Nordström vill göra något åt de uppenbara klimatförändringarna, så borde han framför allt minska på köttet. Inte bara ”stödköpa” svenskt. Klimatet bryr sig inte om olika nationer, säger Jan Nyberg.

– Det räcker inte med att sluta flyga med utländska bolag och gå över till SAS. Nej, vi måste minska på flygandet totalt. Samma sak med biffen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.