Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
MR-kameror och annan röntgenutrustning står då och då stilla i Norrbotten – samtidigt som kötiden är upp till sex månader. Hör verksamhetschefen Maria Bergkvist om läget. Foto: SVT

MR-kamerorna i Region Norrbotten står stilla då och då – kötiden är upp till sex månader

Publicerad
Val 2022

Personalbristen är så stor i Region Norrbotten att MR-kamerorna och annan röntgenutrustning då och då står stilla och kötiden är nu upp till sex månader.

– Det är mycket bekymmersamt, säger verksamhetschefen Maria Bergkvist.

Region Norrbotten har satsat mångmiljonbelopp på nya MR-kameror, men på grund av bristen på röntgensjuksköterskor står de då och då stilla.

Samma sak gäller för datortomografin och mammografibussen.

”Sex månaders väntetid”

Och eftersom röntgen är en förutsättning för att personalen ska kunna bestämma om en patient ska läggas in eller skickas hem så har det blivit en stor flaskhals.

– Allvarliga fall får sina undersökningar, men de som bedöms kunna vänta får vänta i upp till sex månader, vilket vi beklagar. Trots att man kan tycka att vi inte gör det bästa jobbet så producerar vi mer än föregående år, men samtidigt har efterfrågan ökat med 50 fall per vecka sedan 2019, säger Maria Bergkvist, verksamhetschef för Bild-och funktionsmedicin.

1 650 norrbottningar i kö

Personalbristen har också gjort att röntgensjuksköterskor då och då måste hoppa in på andra avdelningar för att lösa akuta medicinska problem och då är exempelvis MR-kamerorna obemannade.

– Det är klart att det är allvarligt att maskinerna inte går. Det är dyra apparater och vi vill att de ska gå, men ibland har vi inte personal för att köra utrustningen. Det är därför vi inte hinner med. Just nu står 1 650 norrbottningar i kö för en tid för en undersökning med MR-kamera.

Enligt regionen är det dessutom 950 norrbottningar som är bokade, men ännu inte undersökta.

– Hela situationen är mycket bekymmersam och vi behöver fler röntgensjuksköterskor, säger Maria Bergkvist.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Valet 2022 Norrbotten

Mer i ämnet