Musikens Makts framtid är färdigutredd och kommer snart att klubbas av politikerna. På bilden kommunalråden Niklas Nordström och Yvonne Stålnacke.

Musikens Makts öde – förslaget är klart

Publicerad

Musikens Makts framtid avgörs inom kort men redan nu står det klart vad kommunens tjänstemän vill göra med musikarrangemanget.

I dag släpper tjänstemännen sin utredning om Musikens Makts framtid som musikfestival i Luleå. Förslaget inför politikernas beslut är att kommunen lämnar kravet som tidigare ställts på tidpunkt och målgrupp för festivalen. Kravet på att festivalen ska innehålla marknadsföringsinsatser och stärka varumärket Luleå försvinner också.

Öronmärkta pengar

Istället vill kulturförvaltningens tjänstemän att 1.350.000 kronor öronmärks till ett arrangemang i centrum.

– Då kan föreningar som Musikens Makt  lämna in bidragsansökningar för att genomföra arrangemang, säger kulturchefen Åke Broström.

LÄS MER: Årets ”Musikens Makt” kan bli den sista

Under 2017 fick Musikens Makt 1,5 miljoner kronor i kommunalt bidrag plus indirekta kostnader från parkavdelningen.

– Om bidraget även i fortsättningen ska vara bundet till krav är vår bedömning att uppdraget ses som en beställning som måste upphandlas och då det rör sig om stora summor, säger Åke Broström.

Ifrågasattes

Det var 2016 som Luleå kommuns tillväxtkontor ifrågasatte om festivalen egentligen borde upphandlas och ärendet har därför utretts av kulturförvaltningen.

Enligt lagen om offentlig upphandling får en kommuns direktupphandling inte överstiga 534.890 kronor.

Utredningen av Musikens Makt tas upp av kulturnämndens arbetsutskott den 12 oktober , den 26 oktober tas  ärendet upp av kulturnämnden för att senare bli en fråga för kommunstyrelse och kommunfullmäktige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Musikens Makt i Luleå

Mer i ämnet