Mycket farliga lavinförhållanden i Kirunafjällen: ”Ovanligt med så lång period”

Uppdaterad
Publicerad

Det är på grund av det hårda vädret med stora mängder snö och regn i kombination med hårda vindar som gjort att det är stor lavinfara  i Kirunafjällen. Nu uppmanar Naturvårdsverkets lavinprognoser att undvika all lavinterräng då de kan utlösas både spontant och av människor.

Det har stormat i närmare två veckor och det är ovanligt att det sker så pass länge även om det är vanligt med storm och snö i Kirunafjällen i januari.

– Vi har haft stor lavinfara i området Abisko-Riksgränssen sedan vi startade lavinprognoser säsongen 2022. Det är relativt ovanligt att det är så lång period med stor lavinfara, berättar Stefan Hedlund, områdesansvarig för lavinprognoser.se i Abisko-Riksgränssen.

Lavinaktivitet under veckan

I slutet av veckan observerades många stora och små laviner som tros ha gått i stormen den 18–20 januari. Nu uppmanar Stefan Hedlund folk att undvika lavinterräng – och om man ska ut, oavsett snöskoter eller skidor, så vill han att man går in på lavinprognoser.se.

– Man ska definitivt hålla sig borta från branta sluttningar alltså under 25 graders lutning tills läget har stabiliserat sig, det kan gå laviner helt spontant av sig själv utan att man själv är i närheten säger han.

I klippet berättar Stefan Hedlund vad som händer när det blåser mycket i kombination med den skiftande nedbörden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.