Myggkampen: ”Gränsen är nådd”

Uppdaterad
Publicerad

– Tänk på människorna i första hand – det är vi som bor här! säger Paul Foudoukidis anställd på Ekobadet Övertorneå.

Julpyntet nere på industriområdet i form av tomtens släde med renar hänger nedsläckt och vajar i vinden. Skotern har tagit semester och plåten på huven är het i solen. Det är äntligen sommar i Tornedalen. Och med den har myggen också anlänt.

Dagaktiva översvämningsmyggor som kläcks fyra gånger per säsong och attackerar dag som kväll.

Myggplåga i Övertorneå

Här i norr är vi vana vid mygg, men för många Övertorneåbor är gränsen nådd. Myggfångaren på det kommunala ekobadet går dygnet runt, men det räcker inte.

Här och var hittar vi myggspiraler och myggtabletter kopplade till eluttagen.

Paul Foudoukidis, anställd på Ekobadet Övertorneå, tömmer den stora myggmaskinen som står bredvid solfångarna. Det väller ut döda myggor.

– Vi är en ekokommun, därför tror jag att de inte kommer att spruta, men jag tror alla i Övertorneå vill att kommunen gör någonting, säger han.

För dyrt

Kommunalråden Tomas Mörtberg (C) och Tomas Vedestig, Övertorneås Fria Alternativ (ÖFA) möter oss inne i samhället. De tycker besprutning är för dyrt för kommunen.

– Jag har hört att det skulle kosta oss 5-7 miljoner kronor per säsong, säger Tomas Mörtberg (C). Det motsvarar nästan en krona i skattehöjning.

Istället sätter de in ett team som ska röja sly under sommaren och de håller också på att försöka förmå Trafikverket att bygga en bro, där det idag är en vägbank som bromsar vattenflödet. Ett bromsat vattenflöde bildar stillastående vatten och översvämningar. Pölar där myggen sedan lägger sina ägg.

–Trafikverket har sagt att de ska göra om vägbanken till en bro, men de har inte sagt när, säger Tomas Vedestig (ÖFA)

Försöker jaga på

 – Vi håller på att jaga på dem, för i samma veva vill vi ha en gång och cykelväg som binder ihop oss med finska sidan, säger Tomas Vedestig.

– Om de gör en bro där istället så kommer islossningen att muddra åt oss och vi får bättre flöde igen, säger Tomas Mörtberg (C).

Men det skulle alltså kunna bli om tio år?

– Ja, precis, men vi försöker jaga på dem, säger Tomas Vedestig.

– Det brukar inte ta tio år när de tagit med den i planen, tillägger Tomas Mörtberg.

Inget vallöfte

Och kommunen vill inte jobba vidare med att ansöka om besprutning.

– Vi har prioriterat vallöften och myggbekämpningen var inte något vallöfte. Det har ärligt talat inte varit prioriterat, säger Tomas Mörtberg.

Men på utomhusbadet är det andra tongångar. Där vill många ha åtgärder som märks direkt.

– Kommunen måste tänka på människor först och myggorna efter. För det är vi som bor här, säger Paul Foudoukidis.

 – Vi har ju så kort sommar här ,så man vill ju gärna vara ute och njuta av värmen och det härliga vädret, säger Petra Niska, badgäst.  Så det är riktigt tråkigt att man inte fick bespruta och bli av med myggorna. Folk har i allmänhet varit irriterade på det.

För riskabelt

Men Tomas Mörtberg anser det vara för riskabelt att sprida ett myggbekämpningsmedel i naturen. Han tycker vi vet för lite om effekterna på lång sikt. Något som också havs- och vattenmiljömyndigheten påpekat.

– Jag kan inte säga att det inte påverkar ekologin på lång sikt. Det kan ingen säga, ingen professor eller vetenskapen. Så jag är inte beredd att ta det ansvaret, säger Tomas Mörtberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Myggplåga i Övertorneå

Mer i ämnet