Polisens gör razzia mot misstänkta Foto: Simon Eliasson

Myndighetsperson frias från misstankar om grovt jaktbrott

Uppdaterad
Publicerad

Misstankarna om grovt jaktbrott mot en av personer i den uppmärksammade jakthärvan i Norrbotten tidigare i höst är nedlagda.

– Jag har sagt hela tiden att utredningen kommer att gagna min klient, säger mannens försvarsadvokat Lisa Länta.

Mannen, som har myndighets- och förtroendeuppdrag för länsstyrelsen i Norrbotten, och fyra andra personer greps i en uppmärksammad razzia av polisen tidigare i år, misstänkta för jaktbrott och jakthäleri. Misstankarna rörde tjuvjakt på björn och järv.

Lisa Läntas klient satt häktad i två veckor men släpptes.

– Han har hela tiden hävdat sin oskuld och det visar sig nu att det stämmer. Han är lättad, säger Lisa Länta som igår fick beskedet från åklagaren att misstankarna om grovt jaktbrott mot hennes klient är nedlagda.

Utredningen mot mannen rörande grovt jakthäleri kvarstår dock.

– Även i det fallet kommer utredningen visa att min klient är oskyldig, säger mannens advokat Lisa Länta.

Länsstyrelsen i Norrbotten bestämde tidigt att stänga av mannen från sitt uppdrag, åtminstone så länge som rättsprocessen pågår.

Bevis saknas

Åse Schoultz som är kammaråklagare och som leder utredningen säger att orsaken till att misstankarna om grovt jaktbrott mot mannen är nedlagda beror på att man inte kan styrka brott.

– Vi har inte tillräckligt med bevis, säger Åse Schoultz.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Illegal rovdjursjakt

Mer i ämnet