Nakna havsbadare ger sig ut i vattnet vid Pite havsbad. Foto: SVT

Nakenbadets dagar i Piteå kan vara räknade

Uppdaterad
Publicerad

En strid om en strandremsa på Piteå havsbad har blossat upp. Pite Havsbad AB vill göra området intill stranden till en husvagnsparkering. Men närboende vill behålla stranden intakt och öppen för naturisterna.

Konflikten handlar om ett 150 gånger 300 meter stort område på Piteå havsbad. För nästan femtio år sedan blev den stranden officiellt ett naturistbad. I Norrbotten finns det två officiella stränder för nakenbadare,en i Piteå och en i Lulviken i Luleå.

Marken ägs av Piteå kommun och nu vill turistföretaget Pite Havsbad AB att kommunen låter företaget bygga en husvagnscamping vid stranden.

– Pite havsbad är en utpräglad familjeanläggning, vi ska någonting för alla i en familj. Vi tycker inte att det är lämpligt att ha ett naturistbad i anslutning till vår strand, säger Kristoffer Lundström, vd Pite Havsbad.

Storsatsning på havsbadet

Utbyggnaden av campingen är en del av en satsning på 100 miljoner kronor som turistföretaget gör. Det handlar om utbyggnad och renovering av den nuvarande anläggning.

– Vi vill expandera. Efterfrågan är störst av strandplatser och de är dyraste också. Våra gäster vill boka A-läge först, förklarar VD:n.

Kristoffer Lundström berättar att Pite Havsbad har först varit intresserad av ett annat område men att det nu inte är möjligt att bygga ut campingen där på grund av planerna på Norrbottniabanan som kan dras genom det området.

Närboende protesterar

Men de närboende gillar inte Pite Havsbads planer. Nästan fem hundra namnunderskrifter har samlats in i protest mot husvagnscampingbygget.

– Det är en katastrof för de närboende och befolkningen i övrigt. En ensam exploatör, Pite Havsbad, strider mot allemansrätten och strandskyddslagen. Havsbadsföretaget har redan byggt camping på den största delen av stranden och vi är rädda för att samma sak ska hända här. Då kan inte folk kunna njuta av naturen på stranden och inte heller naturisterna får vara i fred. Det säger Hartmut Lange som bor året runt intill den hittills orörda stranden.

Kommunen avgör frågan

På fredag denna vecka ska Piteå kommuns ordförandeberedning fatta ett inriktningsbeslut och komma överens om kommunen vill fortsätta med utredningen av strandremsans framtid och kanske vara beredd att ändra detaljplanen för området.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.