Foto: Eva Marie Svensson

Plogbil backade in buss: ”Det small kraftigt och framrutan sprack”

Uppdaterad
Publicerad

En stor plogbil backade rakt på lokaltrafikens stillastående buss så att framrutan sprack. Händelsen inträffade på Svartöleden i Luleå under tidig fredagsmorgon.

– Det var en omskakande upplevelse. Jag blev både arg och rädd, berättar Eva Marie Svensson en av passagerarna.

Klockan var tjugo i sju och Eva Marie Svensson var på väg till sitt jobb när olyckan inträffade. Bussen hon satt i skulle svänga från Svartöleden till Lövskatan men på vägen arbetade en plogbil med snöröjning och det blev trafikstopp.

– Bussen blev helt stillastånde under en ganska lång tid i väntan på att få komma fram och plötsligt började busschauffören tuta vilt och sedan small det så kraftigt att framrutan sprack. Plogbilen backade rakt in i bussen, berättar Eva Marie Svensson.

”Kunde gått illa”

Det var lyckligtvis en låg hasighet men tillräckligt för att rutan skulle krossas.

– Det måste ha varit hemskt för chauffören i ögonblicket som det small, men han var lugn, säger Eva Marie Svensson.

I väntan på en ersättningsbuss gick Eva Marie Svensson ut och pratade med den som körde plogbilen.

– Jag var ganska arg just då men efteråt blev jag lite rädd. Det var tur att det inte var en personbil som var inblandad i krocken för då hade det kunnat gå illa.

”Ovanlig olycka”

På Luleå Lokaltrafik, LLT, kommenterar man händelsen så här:

– Det är en väldigt ovanlig olycka och det är tråkigt att det hände. Lyckligtvis mår chauffören bra och ingen passagerare kom heller till skada, säger Anna Kowal Lindbäck, marknads- och kommunikationschef på bussbolaget.

Hann till jobbet

Trots krocken hann Eva-Marie Svensson nästan till jobbet i tid.

– Jag kom bara sju minuter sent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.