Näringsministern: Oklart om minerallagen ska ses över

Uppdaterad
Publicerad

Det är inte säkert att minerallagen i Sverige kommer att ses över, så som kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke sa med bestämdhet i Hemavan. Det sa näringsminister Mikael Damberg när han besökte Luleå idag.

Det var i samband med besöket i Hemavan i fredags som sameminister Alice Bah Kuhnke (MP) offentligt presenterade nyheten om en översyn av minerallagen för deltagarna på mötet, däribland FN:s specialrapportör i urfolksfrågor Victoria Tauli-Corpuz.

I en intervju med Sameradion & SVT Sápmi på plats i Hemavan sa ministern sedan:

”Vi har annonserat idag att vi kommer att göra en översyn av minerallagen. Den är ju i sin nuvarande form väldigt ny, så sent som i augusti 2014 kom den. Men vi har fångat upp de tydliga signalerna som kommit oss till del, så därför ser vi behov av en översyn.”

Kuhnke poängterade också i samma intervju:

”Det var viktigt för mig att kunna säga det idag och det känns bra att ha gjort det.”

Men när Sameradion/SVT Sapmi undersöker saken närmare visar det sig att det inte alls är klart att det ska göras en översyn av minerallagen. 

Och när sedan näringsminister Mikael Damberg (S) besökte Luleå under måndagen passade Svt Nyheter Norrbotten på att fråga honom hur han reagerar på sin ministerkollegas uttalande att lagen kommer att ses över:

– Vi ska titta över att skärpa lagstiftningen när det gäller provborrning och prospektering och se om det går att göra bättre än dagens system. Exakt i vilken form det ska ske kommer vi att titta på i höst eller vinter. Därför tror jag att det är lite tidigt att säga exakt vilka lagar som behöver ses över, svarade Mikael Damberg (S).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ska minerallagen ses över?

Mer i ämnet