Lisa Ulander fick sjukdomen narkolepsi efter massvaccinationen. Foto: SVT

Narkolepsidrabbade Lisa Ulander kritisk till maxtak

Uppdaterad
Publicerad

Tio miljoner blir den högsta ersättningen till dem som drabbats av narkolepsi efter vaccinationen mot svininfluensa. Lisa Ulander fick sjukdomen narkolepsi efter massvaccinationen.

Det är tidig måndag förmiddag på biblioteket på LTU. Trots omtentor i helgen sitter Lisa Ulander redan här och pluggar. Att ta sovmorgon är inget alternaiv för henne. Inte att sitta uppe och läsa på kvällar och nätter veckan före tentan heller. Det går inte helt enkelt.

– Jag har en extremt begränsad tid. Jag brukar räkna min aktiva tid från sju till tre och då har jag en bra dag om jag kan vara aktiv den tiden, berättar Lisa Ulander som äter mediciner både för att kunna sova på natten och för att orka vara vaken på dagen.

”Har bestämt mig”

Men trots sin sjukdom går Lisa Ulander en av universitetets svåraste utbildningar, civilingeniörsprogrammet i rymdteknik.

-  Det går ihop för att jag vill det här. Jag har bestämt mig. Jag har lätt för att lära och är väldigt intelligent. Jag är tacksam höver att jag inte behöver fullt lika många timmar till en kurs som kanske andra, säger hon.

– Just nu kan jag göra det här och då är det lika bra att jag gör det. Nu är läget så här och då måste jag ta vara på det, säger hon.

Fel sätta tak

Riksdagen har beslutat att de narkolepsidrabbade som allra mest kan få 10 miljoner i ersättning. Lisa Ulander tycker att det är fel att överhuvudtaget sätta ett tak för ersättningen.

– Tio miljoner kan räcka. Men att överhuvudtaget sätta en siffra på den här typen av ersättning som är väldigt individuellt är väldigt avigt. Jag kanske inte ens behöver en miljon men jag kan behöva femtio också, säger Lisa Ulander.

– Vissa kanske kan jobba hundra procent andra kanske inte emr än 10 procent. Det handlar om väldigt unga människor med många år framför sig, säger hon.

Vill inte tänka ”om”

Hur känner då Lisa på inför sin framtid?

– Både och. Jag känner att jag har klarat mig väldigt bra trots allt. Jag har driv, lätt att lära och en familj som hjälper mig jättemycket, säger hon

– Visst, min framtid krossades totalt när jag fick diagnosen. Men det var ju ändå där jag började bygga upp min nya framtid. Det här är min framtid och jag kan ju inte jämföra den med någon annans. Framför allt kan jag inte tänka om jag inte hade narkolepsi, för jag har det och det kommer jag alltid att ha. Det som det är och jag måste deala med det här och nu, säger Lisa Ulander.

Enligt TT har det kommit in totalt 475 ansökningar om ersättning för narkolepsi till följd av pandemivaccineringen efter svininfluensan 2009. 311 av dem har bifallits.

Fakta: Narkolepsi

Narkolepsi är en neurologisk sjukdom som rubbar hjärnans reglering av sömn och vakenhet. Den som fått sjukdomen kan drabbas av plötsliga sömnattacker, oftast flera gånger per dag, eller sömnighet.

Även attacker med plötslig kraftlöshet i musklerna och en känsla av förlamning samt hallucinationer och förlamning i samband med insomning och uppvaknande förekommer.

Sjukdomen är livslång, men inte livshotande. Runt 4 000 personer i Sverige har narkolepsi.

När den så kallade svininfluensan svepte runt världen 20 092 010 erbjöd landsting gratis vaccinering och det vaccin som användes, Pandemrix, innebar en ökad risk för barn och ungdomar att drabbas av sjukdomen.

Källa: Socialstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.