Restauranger gapar tomma under coronakrisen. Foto: TT

Närmare 180 företag i Norrbotten fick omställningsstöd för att klara pandemin

Uppdaterad
Publicerad

Många företag i Norrbotten har sökt omställningsstöd i och med covid-19. 173 av dem har hittills fått sina ansökningar beviljade.

Under våren har företagare kunnat söka omställningsstöd. Tanken var att det skulle hjälpa de företag vars omsättning minskat med minst 30 procent under mars och april 2020. Stödet är till för att betala fasta kostnader som hyra, telefoni och leasingavtal.

Tionde plats bland länen

I Norrbotten har hittills 173 företag fått sina ansökningar beviljade med ett totalbelopp på 8 151 253 kronor. Detta betyder att Norrbotten hamnar på en tionde plats jämfört med andra län när det kommer till totalt beviljat belopp.

Störst andel av hittills beviljat stöd har gått till hotell- och restaurangbranschen. Den branschen har blivit beviljade över 320 000 000 kronor. På andra plats kommer transport och magasinering och sedan handel och reparation av motorfordon.

Flest mindre företag

Det är främst mindre företag som sökt och fått omställningsstöd. Företag med färre än 50 anställda står för nästan 99 procent av alla ansökningar. Företag fick börja söka stödet 22 juni och sista ansökningsdatum är 31 augusti.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.