Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du hur Naturskyddsföreningen och Marie Karlsson ser på den planerade jätteavverkningen på Granön i Kalix skärgård. Foto: Jimmy Bäckström/SVT

Naturskyddsföreningen om skogsplanerna på Granön: Djurlivet skulle i princip utplånas

Publicerad

Naturskyddsföreningen är mycket kritiska till de planerade avverkningarna på Granön i Kalix skärgård. Man har inventerat ön och menar att skogen är för ung för att avverkas.

– Det finns nästan ingen skog där som är över 60 år, och djurlivet skulle i princip utplånas, säger Marie Karlsson från Naturskyddsföreningens skogsnätverk.

Skogsstyrelsen har fått in uppgifter från Naturskyddsföreningen och allmänheten om att det finns rovfåglar och skyddade arter på ön, bland annat den fridlysta huggormen.

I det här läget är ärendet fortfarande under handläggning och myndigheten väntar på ett inventeringsunderlag från markägaren som ska visa om det finns skyddsvärda arter på Granön.

Bryter mot skogsvårdslagen

Marie Karlsson från Naturskyddsföreningens skogsnätverk i Norrbotten, anser att en avverkning i dagsläget bryter mot skogsvårdslagen på grund av skogens unga ålder.

I klippet hör du mer om hur Naturskyddsföreningen ser på den planerade avverkningen.

Skogsvårdslagen

Skogsvårdslagen uttrycker vilka krav samhället har på skogsägare.

I lagen anges att skogen är en förnybar resurs som ska skötas så att den uthålligt ger en god avkastning. Samtidigt ska hänsyn till naturen, kulturmiljön, rennäringen och andra intressen tas i beaktan.

För att en avverkning ska vara tillåten ska den:

Främja skogens utveckling genom röjning, gallring eller annan utglesning – eller vara ändamålsenlig för återväxt av ny skog genom föryngringsavverkning (kallas ofta slutavverkning).

Källa: Skogsstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.