Historikern Heléne Lööw föreläser om högerextremister och nazister. På tisdagen besökte hon Luleå.

Nazister mer aktiva i Norrbotten

Publicerad

Högerextremister och nazister mobiliserar sig i Sverige och har väckt uppmärksamhet under senare år. Men historikern Heléne Lööw tror inte att nazismen kommer att bli en betydande politisk kraft i Sverige. Samtidigt kan allt förändras.

– Som det ser ut i nuläger ser det väldigt svårt ut att det skulle kunna bli så. Men den stora läxan av historien är att allt är möjligt. Därför att plötsligt tickar klockan ned, någonting händer och allt vänder, säger Heléne Lööw, historiker vid Uppsala universitet och en av föreläsarna under Rättighetscentrum Norrbottens arrangemang i Luleå idag på temat  – Mänskliga rättigheter- Under hot eller utveckling”.

NMR rycker fram i norr

Om nazismen inte är ett allvarligt politiskt hot just nu så har den våldsbejakande nazistiska organisationen Nordiska Motståndsrörelsen NMR flyttat fram sina positioner i Sverige och också i norra delen av landet.

– Tidigare var det enskilda individer och små grupper. Men nu ser man mer av aktiviteter, säger Heléne Lööw.

NMR i Boden

I Boden ställer Nordiska Motståndsrörelsen NMR upp i kommunvalet nästa år och frågan är hur dom etablerade partierna ska förhålla sig till NMR om de tar en plats i fullmäktige.

– Det finns ingen quick fix till detta. Om någon skulle komma in så kanske man skulle ta sig en titt på hur dom agerat i kommuner där dom redan sitter. För det är det som naturligtvis väntar, säger Heléne Lööw.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

NMR Norrbotten

Mer i ämnet