Nordiska Motståndsrörelsen demonstrerar Foto: SVT/Arkiv

Nazister får tillstånd att demonstrera 1 maj i Boden

Publicerad

Nordiska motståndsrörelsen har ansökt om tillstånd för att få genomföra en demonstration 1 maj i Boden. Tillstånd som de kommer att få.

Per Karlsson som är biträdande kommenderingschef vid polisen region nord säger att ansökan hanteras av rättsavdelningen som tillstyrker eller avslår men att det kommer att bli ett ja till demonstrationen.

– Allmänna sammankomster har ett starkt skydd i grundlagen och ansökan kommer att behandlas på samma sätt som andra ansökningar. Det ska mycket till för att få ett avslag.

Känner du till någon gång där en ansökan avslagits?

– Nej det har jag aldrig varit med om.

Förbereder sig

Kommer ni att förbereda er på något speciellt sätt inför den här demonstrationen med tanke på att det ofta blir motdemonstrationer när det handlar om Nordiska motståndsrörelsen?

– Nej det är ingen skillnad mot annars utan vi förbereder oss med tanke på eventuell hotbild och olika scenarier.

Han säger att polisens uppgift även är att skydda motdemonstranter även om de saknar tillstånd. Polisen kan dock lagföra den eller de personer som startar en olaglig demonstration.

Nordiska motståndsrörelse har också ansökt om att få genomföra en demonstration i Ludvika 1 maj.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer