Nedläggning nära för balettskolan

Uppdaterad
Publicerad

Det ser mörkt ut för balettskolan i Piteå. Kommunen anser att det kostar för mycket pengar och vill därmed avveckla skolan. Det slutgiltiga beslutet om skolans framtid tas i januari.

För sex år sedan satsade Piteå kommun på att balettskolan skulle ha elever från årskurs fyra till nio. Till våren går de första niorna ut som genomfört hela utbildningen i Piteå. Mellan 12,5 och 16 timmar i veckan står det dans på schemat och eleverna har som mål att satsa på en professionell danskarriär i framtiden.

– Det är en utbildning till något som man vill bli och det är viktigt att man får uppfylla sina drömmar, säger eleven Viktoria Kram, 12 år.

En av få utbildningar

Storstäderna Stockholm och Göteborg står för de andra två utbildningarna med riksintag inom dans. Försvinner skolan i Piteå förvinner också en stor möjlighet till elitsatsning på dans för barn i norra Sverige.

– Det skulle betyda att vi blir färre professionella dansare i framtiden. Det är ju inte bra för kulturen i Sverige som helhet plus att det blir väldigt svårt för norrländska barn att bli professionella dansare, säger Emma Idén, konstnärlig ledare på Svenska balettskolan i Piteå.

Både lärare och elever drabbas vid en nedläggning. Om så blir fallet ska undervisningen fasas ut under en tvåårsperiod med start nästa höst.

Flyttar vid nedläggning

Theo Brudal, 11 år, från Haparanda har precis börjat på skolan i Piteå. Hans föräldrar kunde inte flytta med så nu veckopendlar han och bor hos några bekanta på vardagarna när han går i skolan.

– Jag har velat satsa på dansen i hela mitt liv, säger han.

Eleverna söker in till skolan när de ska börja fjärde klass och sedan igen inför sjunde klass. Om skolan lägger ner kommer intagningen av elever att stoppas vilket innebär att de som går i årskurs fem och sex inte kommer få börja årskurs sju.

Med hot om nedläggning står därför framför allt eleverna i årskurs sex inför en oviss framtid.

– Även om man bor här uppe ska man kunna gå en professionell dansutbildning, säger sjätteklassaren Theo Brudal.

Vad gör du om skolan läggs ner?

– Då söker jag till Göteborg för jag ska fortsätta att bli dansare, säger han.

Mer bidrag från staten

Barn- och utbildningsnämnden vill att balettskolan läggs ner om inte regeringen skjuter till mer pengar.

– Det handlar om kostnaderna, så krasst är det, säger Helena Stenberg, kommunalråd i Piteå.

Den första november skickade kommunen in en skrivelse till utbildningsdepartementet men än har de inte fått något svar. Mycket lutar mot en nedläggning men först i januari tas det slutgiltiga beskedet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer