Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Tomas Mörtberg (C), kommunalråd i Övertorneå, räknar med nedskärningar i kommunen trots pengar från det nya kostnadsutjämningssystemet. Foto: SVT

Nedskärningar i Övertorneå trots pengar från staten

Publicerad

Övertorneå kommun räknar med att få 11 miljoner kronor netto från det nya kostnadsutjämningssystemet. Men pengarna räcker inte långt.
– Vi måste skära ned i vår organsiation även om vi får pengar från konstnadsutjämningen, säger kommunalrådet Tomas Mörtberg (C).

Trots ett tillskott på elva miljoner från det nya kostnadsutjämningssystemet kommer man inte undan nedskärningar. Redan i nästa års budget minskas anslagen i Övertorneå med 13 miljoner kronor. Och före det har man hyvlat kostnadern genom att sälja fastigheter och minska personal.

– Blir det ingen större förändring i befolkningsutvecklingen så måste vi skära ned, menar Tomas Mörtberg.

Skattehöjning på sikt

Kostnadsutjämningen är en del av det stora skatteutjämningssystemet och finns för att skapa likvärdiga förutsättningar för kommuner och landsting. Och trots att Övertorneå är något av vinnare så brottas man samtidigt med stor utflyttning och därmed minskade skatteintäkter. Och förbättras inte läget kan det bli en skattehöjning.

– Pengarna från kostnadsutjämningen ger oss lite andhämtning dom kommande två åren. Men förbättras inte läget är en skattehöjning att vänta på sikt, säger Tomas Mörtberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer