Renkalvningen sätter stopp för guidade skidturer i Sarek. Foto: TT

Renarna får kalva i fred – Stockholmsbolag nekas guidade skidturer i Sarek

Publicerad

Stockholmsbolaget Äventyrsresor får nej till att arrangera guidade skidturer i nationalparkerna Sarek och stora Sjöfallet under andra halvan av april.

Planerna har mött motstånd av bland annat Sirges sameby. Nu slår mark- och miljödomstolen fast länsstyrelsens avslagsbeslut.

Domstolen hänvisar till risken för störningar för renarna i fjällområdet inför kalvningsperioden.

”Vajorna behöver lugn och ro”

Mark- och miljödomstolen skriver i sitt domslut att det i utredningen i målet framgår att den planerade turens sträckning går delvis utanför led och sammanfaller med renkalvningsland för Sirges sameby.

Såväl länsstyrelsen som Laponiatjuottjudus har under domstolens handläggning förtydligat renarnas behov av att inte bli störda under den aktuella tidsperioden.

Länsstyrelsen har i sitt ställningstagande beskrivit att renarna efter vintern är i dålig kondition och att särskilt vajorna behöver kunna beta i lugn och ro för att kalvningen ska gå bra.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.