Eleven Carina Andersson har pendlat i två terminer från Kiruna kommun till Piteå. Beslutet att neurolinjen läggs ned kom som en chock. Foto: Hans Sternlund/SVT

Neurolinjen på Framnäs läggs ned: ”Personlig katastrof”

Uppdaterad
Publicerad

Neurolinjen på Framnäs folkhögskola i Piteå har lagts ned under hösten.

– För mig är det en personlig katastrof på många sätt, säger Carina Andersson, före detta elev som tvingas avbryta utbildningen i förtid.

Carina Andersson fick två så kallade tiaattacker 2009 och har sedan dess kämpat för att försöka kunna återgå till ett normalt liv.

Hon upplevde det som något av ett genombrott när hon började på neurolinjen, som är en utbildning för personer med en förvärvad hjärnskada eller neurologisk sjukdom.

– Jag fick verktyg för att kunna börja fungera i vardagen igen, säger hon.

Lånat sexsiffrigt belopp

Carina Andersson som bor i Piilijärvi i Kiruna kommun har under två terminer pendlat till Piteå. Hon tog banklån för att ha råd med resor och boende på inackorderingen på Framnäs folkhögskola. Hon uppskattar själv att hon har fått låna omkring 100 000 kronor.

Redan tidigare var hon besviken på regionen som inte täckte kostnaderna för elever i länet som hade långt till utbildningen och inte kan dagpendla.

Chockartat besked

Under hösten kom så beskedet att linjen läggs ned i sin nuvarande form på grund av besparingskrav.

För Carina Andersson var beskedet chockartat.

– Nu är jag tilllbaka på ruta ett, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.