Niklas Nordström (S): ”Vi behöver skärpa oss”

Uppdaterad
Publicerad

Luleå kommun kommer att införa egna stickprov av räkningar för representation för att kontrollera att reglerna följs. Dessutom ska riktlinjer och styrdokument skrivas om.

Det är ett omfattande åtgärdsprogram som föreslås efter den förödande kritik som revisorerna riktat mot den kommunala representationen.

Gör stickprov

Reglementen, riktlinjer och tillämpningsanvisningar ska skrivas om för att bli ännu tydligare och kommunen ska på olika sätt synliggöra vad det är som gäller när kommunanställda representerar.

”Uppföljning av efterlevnad av attestreglementet kommer att utföras genom stickprov.” skriver kommunen i förslaget.

– Jag tror att åtgärderna kommer att ge effekt och skärpa våra krav och vår tillsyn, men vi måste göra egna stickprov för att se om det fungerar. Om det inte gör det får vi ta till andra åtgärder, säger Niklas Nordström (S) kommunalråd i Luleå.

”Positiv kontroll”

Han är själv lika kritisk som revisorerna till att kommunanställda granskat och skrivit på räkningar för representation de deltagit i.

– Det behövs en skärpning av det också. Det är väldigt viktigt att vi hjälps åt så att det inte händer. Det ska alltid vara någon annan som med friska ögon ska kunna titta på fakturan och se om representationen är gjord som den ska. Det är inte en negativ kontroll, utan en positiv kontroll, säger Niklas Nordström.

Vad tror du väljarna tycker om de stora bristerna i kommunens representation?

– Det viktigaste för medborgarna är nog att vi tar till oss kritiken och gör någonting åt den för att det ska bli bättre, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.