Berit Ekervhén, distriktsjuksköterska och talesperson för sköterskorna

Nio sjuksköterskor säger upp sig i protest

Uppdaterad
Publicerad

Det blev till slut nio anställda sjuksköterskor i Boden som säger upp sig.

Av de tretton sjuksköterskor inom hemsjukvården i Boden som hotat att säga upp sig har nu nio beslutat att genomföra hotet. Fyra sköterskor har avstått, de är antingen nära pensionen eller nyanställda som inte sagt upp sig.

Kommunen har erbjudit sköterskorna en samlingslokal i Boden. Det är det gamla posthuset. Ett av kraven från sköterskorna var just en ny lokal. Och även om lokalerbjudandet har mottagits positivt så tycker de som nu valt att säga upp sig att det inte är tillräckligt.

Sjuksköterskor hotar med uppsägning i Boden

De två andra kraven är högre lön och ändrade semesterperioder.

Bakgrunden till uppsägningarna är sköterskornas missnöje med en allt mer pressad arbetssituation där det presenterade semesterschemat var droppen enligt sköterskorna. Till detta kommer också ett missnöje med lönerna som idag ligger någonstan mellan 25.000 och 32.000 kronor i månaden. Kravet från sköterskorna är 35.000 i månadslön.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sjuksköterskor hotar med uppsägning i Boden

Mer i ämnet