Skolchefen nöjd – trots lärarbrist och obehöriga lärare

Uppdaterad
Publicerad

Luleå ligger bra till när det gäller lärarrekryteringen. Det anser skolchefen trots att man fortfarande har 15 tjänster obesatta och har fått anställa 26 obehöriga lärare.

I våras utannonserades 97 tjänster inom skolan i Luleå kommun. 80 av dem var lärartjänster. Idag är alla utom 15 besatta, men nu börjar det tunnas ut bland ansökningar. Svårast att rekrytera har Råneskolan.  Där fattas fortfarande 4 personal.

26 lärartjänster i Luleå kommun har gått till obehörig personal. 8 yrkeslärare på gymnasiet, och 18 grundskolelärare. Obehöriga kan anställas med så kallade skolllagsanställningar som går på max ett år.

Flest obehöriga lärare

Tunaskolan har flest obehöriga lärare i grundskolan – fyra stycken.

–Jag såg att det var några fler på Tunaskolan, säger Maarit Enbuske, skolchef. Men samtidigt fick jag veta att att många av dem är väldigt nära att få sin legitimation. Att de saknar någon kurs eller bara väntar på själva legitimationen. Så det kan se värre ut än vad det är.

 Ändå i grundskolan 18 obehöriga lärare. Vad tänker du om det?

–Jag tänker att det är viktigt att vi som helhet i Sverige jobbar för att få fler utbildade lärare, säger Maarit Enbuske. Det är viktigt att vi är bra arbetsgivare. Vi tittar på arbetsmiljön för lärarna och  hur kan vi göra arbetet mer attraktivt. Och också marknadsföra för jag tycker läraryrket är ett fantastiskt yrke.

”Ingen utbildning här uppe”

Inom fritidsverksamheten löser man bristen på personal på ett annat sätt. Om det inte finns fritidspedagoger att anställa på en tjänst så kan man anställa en fritidsassistent istället. Då räcker gymnasial utbildning och lämplighet.

Detta fungerar på grund av en dispens, men dispensen upphör nästa sommar och Marit Enbuske befarar att det blir ett stort problem då.

–Det är ett stort problem i hela Norrbotten med fritidspedagoger. Eftersom vi inte ens har en utbildning här uppe i norr.

FAKTA: Fritidshem

1:a maj i år

var  63 % av personalen i fritdshemmen behöriga.

Antal respektive befattning:

Fritidsassistenter 56 st

Fritidspedagog 81 st

Lärare fritidshem 45 st

Pedagog 17 st

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.