Nordiskt samarbete om gruvnäringen

Uppdaterad
Publicerad

Sverige vill starta ett helt nytt samarbetsprojekt kallat Nordmin som ska främja den nordiska gruvnäringen. Det framkom vid en samling med Nordiska rådet idag, där bland annat Sveriges statsminister och handelsminister deltog.

Sveriges ska främja den nordiska välfärdsmodellen och leda den vidare i en tid av kris. Det förklarade statsminister Fredrik Reinfeldt under Nordiska rådets 64:e session i Helsingfors på tisdagen.

Reinfeldt förklarade inför de samlade nordiska parlamentarikerna att det nordiska samarbetet under nästa år bland annat ska betona minskat utanförskap, stärkt konkurrenskraft, hållbart samhälle, samt bidra till att lösa problemen med att allt fler blir äldre.

Jobbtoppmöte

-Det nordiska namnet är en tillgång att värna om och utveckla, sammanfattade Reinfeldt.

I linje med honnörsorden kommer regeringen därför att göra ungdomsarbetslösheten till ett huvudtema under ordförandeskapet, symboliserat av ett nordiskt ”jobbtoppmöte” i maj 2013 med de nordiska statsministrarna som huvudtalare.

Nordmin

Konkurrensen ska också den stärkas genom ökat samarbete, inte minst på energiområdet.

Sverige vill också starta upp ett helt nytt samarbetsprojekt kallat Nordmin som ska främja den nordiska gruvnäringen.

-Det står mig varmt om hjärtat särskilt som vi är i gång med en Norrlandssatsning, kommenterade handelsminister Ewa Björling för TT efteråt.

Islandsbevakning

En helt annan form av nordiskt samarbete behandlades tidigare under dagen under de nordiska statsministrarnas höstmöte. Finland och Sverige vill hjälpa Island med övervakningen av sitt luftrum under 2014. Men exakt hur det ska ske och när beslutet kommer klarnade inte under tisdagen trots att saken behandlades redan under statsministrarnas sommarmöte i juni.

Sverige och Finland har något olika utgångspunkt och olika linjer i övervakningsfrågan.

Reinfeldt betonar att det för Sverige varit viktigt att svenskt flyg inte ska förväntas gripa in med vapen, utan strikt hålla sig till luftövervakning. Statsminister Jyrki Katainen sade att det inte är uteslutet att Finland deltar med beväpnade flygplan.

Positiva besked från Nato och från ländernas riksdagar krävs för att övervakningen ska bli av.

Islands statsminister Johanna Sigurdardottir välkomnade ändå beskedet.

-Det gläder mig mycket, det är en naturlig fortsättning på det nordiska samarbetet, sade Sigurdardottir.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.