Gränsen mot Norge är nu öppen till och från Norrbotten efter att länet blivit grönmarkerad. Foto: SVT

Norge öppnar upp gränsen till Norrbotten

Uppdaterad
Publicerad

Den norska regeringen har beslutat om nya inreseregler och därmed beslutat att öppna upp gränsen helt mot Norrbotten.

På grund av stor smittspridning har Norrbotten tidigare setts som en orange region i Norge, vilket innebär att det har varit begränsat vem som kan resa till och från Norge. Men nu meddelar den norska regeringen att länet räknas som grönt.

Nya regler från och med måndag

De nya ändringarna innebär att norrbottningar kan resa in och ut ur Norge. Det finns inte längre några krav på testning innan man åker in i landet och det behövs ingen karantän.

Är man fullt vaccinerad eller har genomgått covid-19 under de senaste sex månaderna och kan dokumentera det med ett giltigt norskt eller europeiskt coronacertifikat med en QR-kod, behöver man inte fylla i ett anmälningsformulär eller ta ett test vid gränsen. Detta gäller oavsett vilket land du kommer från.

Ändringarna träder i kraft från midnatt, alltså natten till måndagen den andra augusti. Här kan du läsa hela pressmeddelandet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet