Norrbotten har svårast i landet att rekrytera och behålla läkare på hälsocentralerna. Foto: Claudio Bresciani/TT

Norrbotten har svårast att rekrytera läkare

Publicerad

Norrbotten är den region i landet som har svårast att rekytera och behålla sina läkare – vilket slår hårt mot länets hälsocentraler. Det visar en färsk rapport som Myndigheten för vård och omsorganalys har gjort.

– Vi är en fjärdedel av Sveriges yta och det är många hälsocentraler som vi ska bemanna. Vi har också svårt att få synergieffekter mellan verksamheterna på grund av de geografiska avstånden, säger Ulrika Sundquist, HR-direktör vid Region Norrbotten.

Långvarigt problem

Läkarbristen är enligt den nya rapporten ojämnt fördelad över landet. I Norrbotten är bristen på allmänläkare ett långvarigt och välkänt problem som Region Norrbotten försöker lösa med bland annat bonusar till läkare, men problemen kvarstår trots olika åtgärder.

– Jag tycker att vi är på god väg. Vi har ett pågående utvecklingsarbete med chefer och läkare i primärvården. Det finns mycket vi kan göra tillsammans, säger Ulrika Sundquist.

Så tycker politikerna

Bristen på allmänläkare är ett problem som alla partier i Region Norrbotten vill komma tillrätta med men på olika sätt.

Enligt SVT:s valkompass tycker alla partier i Region Norrbotten utom Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Sjukvårdspartiet att Regionen borde sluta avtal med fler privata aktörer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Valkompassen 2018

Mer i ämnet