Norrbotten fortsätter att lex Maria-anmäla självmord trots borttaget krav

Uppdaterad
Publicerad

Sedan 2017 är det inte längre krav på vården att lex Maria anmäla vårdrelaterade självmord.

Men vid Region Norrbotten har man ändå valt att fortsätta anmäla.

– Varje gång det inträffar ett självmord så är det en katastrofal händelse för anhöriga och vänner och det är också en allvarlig händelse för oss, säger Ola Fritz, verksamhetschef.

Under tisdagen var det den internationella FN-dagen för att uppmärksamma självmord.

Ola Fritz tycker att det finns vissa risker med att ha tagit bort kravet på vården att Lex Maria-anmäla vårdrelaterade självmord.

– Vi tyckte att systemet fungerade bra som det var förut, säger Ola Fritz, som är verksamhetschef inom vuxenpsykiatrin Piteå.

– Det är lite svårt att förstå varför man tog bort det egentligen eftersom vi tycker att det är bra att flera parter kan titta på det så att vi inte utreder oss själva och jag tror också det ger en trygghet åt patienter och närstående att sjukvården inte bara utreder sig själv utan att det finns flera andra granskare, säger Ola Fritz.

Hitta problematiken innan ett självmord

På vilket sätt har ni blivit bättre på att förebygga självmord genom att fortsätta Lex Maria-anmäla då?

– Vi har blivit bättre på att göra preventiva suicidriskbedömningar vilket innebär att hitta den här problematiken innan det går så långt som till ett självmord, säger Ola Fritz.

Hit kan du vända dig om du mår dåligt

SOS-Alarm 112 – Vid akuta lägen eller vid tankar på självmord, ring alltid 112.

Mind Självmordslinjen 90101 – Stödlinje för personer med tankar på självmord. Öppen 06–24 varje dag. Tel: 90101. Chatt: chat.mind.se. Webbsida Hjälplinjen.

Vårdguiden 1177 – Sjukvårdsrådgivning samt uppgifter om närmsta psykiatriska akutmottagning. Tel: 1177. Webb: www.1177.se.

Hjälplinjen: Tel: 0771-22 00 60, alla dagar 13–22. Webb: www.1177.se/Om-1177/Om-Hjalplinjen/

Jourhavande medmänniska – Tel: 08-702 16 80, alla dagar 21–06.

Spes – Suicidprevention och efterlevandes stöd – Tel: 08-34 58 73, telefonjour varje dag 19–22. Webb: http://spes.se/

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.