Norrbottens läns landsting ligger dåligt till i ny rapport. Foto: SVT

Brister i MS-vården i Norrbotten

Uppdaterad
Publicerad

En ny rapport visar på stora skillnader i vården av MS-sjuka på olika platser i landet. Norrbotten ligger sämst till i flera avseenden.

På många håll i landet finns stora brister i vårdkedjan vid MS, multipel skleros, visar den nya rapport från patientorganisationen Neuroförbundet. Det tar i genomsnitt 2 till 3 år att få diagnosen i Sverige, och bara 35 procent får vård inom de rekommenderade 3 månaderna.

Målet är att 75 procent av MS-patienterna ska ha återbesök hos neurlog en gång om året. Rikssnittet ligger runt 60 procent, men i Norrbotten är siffran bara runt 30 procent.

Viktigt med uppföljning

– Snabb diagnos, tidigt insatt behandling och regelbundna uppföljningar hos neurolog gör att många MS-sjuka kan arbeta och leva vanliga liv, i stället för att drabbas av betydande funktionsnedsättningar. Men i dag fungerar tyvärr inte vårdkedjan vid MS, säger Lise Lidbäck, förbundsordförande i Neuroförbundet.

Norrbottens län är, tillsammans med Jönköping och Uppsala, också sämst när det gäller patienter med skovvis MS som varit sjuka mindre än 15 år. Bara 40 procent får den behandling med bromsmedicin som de ska ha, att jämföra med bästa länet där samtliga får medicinerna. Dessutom är det lägst andel patienter som är registreradei Svenska MS-registret, jämfört med det beräknade antalet faktiska MS-sjuka.

Rapporten bygger på registerdata, och Neuroförbundet gör den reservationen att vissa skillnader kan bero på att vården registrerats i högre eller lägre grad i olika regioner.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.