De turas om att snorkla och filma havsbotten

Norrbotten kan få marina naturreservat

Uppdaterad
Publicerad

Hur mår Norrbottens växter och djur som finns under vattenytan? Det är ingen som vet det med säkerhet och därför satsar Länsstyrelsen nu på fältstudier. Forskningen kan leda till att Norrbotten får sina första marina naturreservat.

Känner du till växter som barklöst sträfse, bandnate eller ävjepilört? Det är hotade arter som marinbiologerna Aimi Hamberg och Linnea Bergdahl värnar om i Bottenviken. Och samma sak med slidnate och småsvalting.

Det här är andra året i rad som marinbiologerna från Norrbottens Länsstyrelse inventerar havsbotten i Bottenvikens grunda vikar. Nu är det dags för Kalix skärgård.

Oväntade fynd

Aimi Hamberg visar ett av fynden som kollegan Linnea Bergdahl plockat upp från botten.

–Det här är vattenpest. Den är jättevanlig men en främmande art. Det finns teorier om att den kommit till Bottenviken när folk tömt sina akvarier. Den har lätt att föröka sig och det finns risk att den skuffar bort andra arter, berättar marinbiologen. Vi blir ofta överraskade över hur mycket olika växter vi lyckas hitta i de här vikarna.

Bottenviken är outforskad

Kollegorna turas om att snorkla och filma havsbotten för att efter nästa sommar sammanfatta forskningsresultaten.

Kunskapen om miljön i de grunda kustnära områdena är nästan obefintlig hävdar marinbiologen Aimi Hamberg från Länsstyrelsen.

–Den låga salthalten i Bottenviken försvårar forskningen som använder metoder som är anpassade för mycket mer salthaltigt havsvatten, berättar hon. Forskar man om Bottenviken måste man ha viss kunskap om sötvattenbiologi också, säger hon.

Marina naturreservat i Norrbotten

Inventeringen av grunda vikar är en del i en större satsning från Länsstyrelsen för hur marint skydd ska se ut i länet. I framtiden kan även Norrbotten få marina naturreservat för att freda vissa växt- och djurarter.

–Lokalbefolkningen kan ofta vara rädda för naturreservat just i deras områden och tro att ett reservat automatiskt sätter stopp för jakt och fiske. Men det behöver inte alls bli så, säger Aimi Hamberg.

Vid Bottenvikskusten är muddring vanlig på grund av den ständigt pågående landshöjningen. Muddringen kan få både negativa och positiva effekter.

–Muddringen rör till bottenslammet och kan få vissa växter och djur att försvinna. Men Muddring kan också hjälpa till med genomströmning av vatten och hindra igenväxten i vikarna, förklarar hon.

Tanke på kommande generationer

–Jag tycker att vi är skyldiga att lämna ett rent hav efter oss till kommande generationer. Vårt inventeringsprojekt ska hjälpa till att upprätthålla balansen i naturen och vara till hjälp i kommunernas planeringsarbete vid kustområdena.

Till skillnad från de stora haven har forskarna inte hittat synliga plastföroreningar i vattnet. Förekomsten av mikroplaster har ännu inte undersökts.

–Vi har inte upptäckt någon nedskräpning men en hel del tomhylsor och patroner däremot, skrattar Aimi Hamberg. Det säger en hel del om lokalbefolkningens fritidsintressen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.