Klarar sällan miljömålen

Uppdaterad
Publicerad

Norrbotten lyckas bara nå tre av 16 nationella miljömål. Nu kräver både ansvariga myndigheter och intresseorganisationer att miljöfrågor ska prioriteras upp.

Gammal lövskog är livsnödvändig för många sällsynta arters överlevnad. Ändå misslyckas länet med att bevara den viktiga skogen. Målet är att lövskogar inte bara ska bevaras, utan till och med öka med tio procent. Men i Norrbotten fortsätter de att minska.

Nordnytt följde med Skogsstyrelsen på en utflykt till skogen, där de skulle bättra på sina miljökunskaper.

– Vi hoppas ju att vi ska bli bättre på att, när det är avverkat, ha lämnat det som är viktigast för biologisk mångfald, säger Carina Olofsson Boström, distriktschef för Skogsstyrelsen i södra Norrbotten.

Naturskyddsföreningen vill se en mer offensiv hållning i frågan.

– Vi kan inte tänka att biologisk mångfald är något som bevaras på annat håll. I våra skogar och naturmiljöer måste vi uppfylla de internationella åtaganden som vi gjort, säger Lars Andersson, föreningens ordförande i Norrbotten.

Och mångfalden i länets skogar är inte den enda miljöfråga som man misslyckats med. Det finns 16 miljömål i Sverige, som ska uppnås innan 2020. Målen täcker flera olika sorters miljöfrågor, från klimatförändringar till biologisk mångfald och rena havsmiljöer. Men arbetet med målen ser dystert ut. I Norrbotten pekar allt på att man bara kommer att klara av tre av målen, och i hela Sverige ser det bara ut att bli ett mål som uppnås – det om ett skyddande ozonskikt.

På regional nivå är det Länsstyrelsen som är ansvarig för att samordna de olika miljömålen. Här är man självkritisk till hur många av målen som uppnåtts i dag.

– Om vi ska nå fler miljömål, så måste vi arbeta mer aktivt med miljöpolitiken, säger Jörgen Naalisvaara, som är miljömålssamordnare på myndigheten.

Han berättar att det kan vara svårt ibland när miljöfrågor ska prioriteras.

– I vissa fall så finns det ju motstridiga intressen. Det finns trender i samhället som bidrar till att det blir svårt att nå målen, exempelvis det här med den höga och ständigt ökande konsumtionen. Det är väl en starkt bidragande orsak till att vi har svårt att nå målen, säger Jörgen Naalisvaara.

Poängen med miljömålen är framför allt att all kunskap om miljöpolitik och vad som behöver göras samlas på ett strukturerat sätt. I takt med att målåret 2020 kryper närmre så lovar Länsstyrelsen nu att börja jobba mer aktivt.

– Vi har precis startat upp ett åtgärdsprogram. Där ska vi arbeta tillsammans med andra aktörer i länet, bland annat kommunerna, och sätta upp åtgärder för hur vi kan nå de här målen, säger Jörgen Naalisvaara.

Tillbaka på Naturskyddsföreningen vet Lars Andersson vad han skulle vilja höra beslutsfattare säga:

– Att  allt fler ställer sig upp och säger;  ”Nu måste vi klara miljömålen, och se till att hitta lösningar. Vi kan bidra med lösningar på klimathotet. Vi kan bidra med lösningar för den biologiska mångfalden. Vi drar vårt strå till stacken, det här är viktigt för framtiden, för våra barn och våra barnbarn.'”

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.