Norrbotten öppnar sin första mottagning för killar och unga män

Uppdaterad
Publicerad

Inom kort öppnar Norrbotten sin första mottagning för killar och unga män. Målsättningen är att flera unga, som identiferar sig som män, ska våga och vilja söka professionell hjälp på ungdomsmottagningen.

– Det behövs en speciell mottagning bara för dem, säger barnmorskan Barbro Backgård vid ungdomsmottagningen i Luleå.

Ungdomsmottagningen är till för både tjejer och killar men det är betydligt fler tjejer som kommer och det vill man nu göra någonting åt genom att öppna en drop in mottagning på fredagar enbart för killar och unga män mellan 13 och 25 år.

– Killar kan tycka att det är svårt att ta kontakt med ungdomsmottagningen så vi hoppas att det ska kännas lättare att komma till oss när de vet att det finns en särskild tid avsatt bara för dem, säger Barbro Backgård.

Mottagningen kommer att vara öppen varje fredag mellan klockan 13.00-14.30 med start den 20 september och den är till för besökare från hela Norrbotten.

”Jätteviktigt att killar har någon att prata med”

På ungdomsmottagningen arbetar barnmorskor, kurator, sjuksköterska och undersköterska.

– Det spelar ingen roll vilken sexuell läggning besökarna har och vi har ett öppet sinne. Vi samtalar om det som våra besökare har behov att prata om, säger Barbro Bakgård.

På ungdomsmottagningen kan besökarna testa sig för könssjukdomar, ställa frågor om kroppen, eller samtala om mående och svårigheter som kan finnas i relationer och när det gäller sexualiteten.

– Det kan betyda ganska mycket att få sätta ord på känslor och få hjälp med sina tankar och den frustration som man kan känna som kille. Vi tänker att vi kan förebygga våld i relationer och främja psykisk hälsa med med råd och stöd. Det är jätteviktigt att killar har någon att prata med, säger Barbro Backgård.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.