Köttproducenten Kjell Nilsson. Foto: Beatrice Karlsson / SVT

Norrbotten rankas sist i landet när det gäller djurhållning och hållbart jordbruk

Uppdaterad
Publicerad

Norrbotten är det län i landet som är rankad sist då det gäller KRAV:s kriterier för god djuromsorg och ett hållbart jordbruk.

– Det är en väldigt tråkig utveckling.

Sedan 10 år tillbaka bedriver köttproducenten Kjell Nilsson KRAV-certifierad djurhållning på Selets bruksgård i Luleå. Han ser gärna att fler bönder väljer att bli KRAV-certifierade. 

– Det är en väldigt tråkig utveckling. Om fler i Norrbotten valde att bli KRAV-producenter, så skulle också slakteriet i Luleå börja med KRAV-slakt. Om inte slakteriet kan slakta enligt KRAV:s bestämmelser, så får vi inte använda oss av KRAV:s logga på våra paket, säger han.

”Tror vi får helt andra siffror när yngre tar över”

Under förra året var 7 procent av kor och får i Norrbotten KRAV-certifierade, vilket går att jämföra med riket i stort där siffran låg på 17 procent. Då det gäller åker och betesmarken i länet så brukades endast 5 procent till ekologisk odling medan siffran för hela landet var 16 procent. Det placerar sammantaget Norrbotten på sista plats av landets 21 län, enligt KRAV:s hållbarhetsrankning. 

– Jag tror vi får helt andra siffror när den yngre generationen tar över jordbruken i Norrbotten, säger köttproducenten Kjell Nilsson.

Vad innebär det att vara KRAV-certifierad? 

– Har man en köttbesättning, som i vårt fall, måste man ha dem på bete. Vi har dessutom solenergipaneler för att leva upp till det här med förnyelsebar el. Det är också en ekonomisk fråga, säger Nilsson.

”Mat på naturens och djurens villkor är viktigt”

KRAV-certifierad jordbruk är alltid ekologiska, vilket innebär att bönderna inte får använda kemiska bekämpningsmedel eller konstgödsel. Det bidrar i sin tur till ökad biologisk mångfald. Dessutom ställs långtgående krav på utevistelsen för djuren och god djuromsorg.

Vad är det som är så bra med att vara KRAV-certifierad? 

– Man försöker bedriva ett jordbruk, produktion av mat på naturens och djurens villkor och det är viktigt, menar köttproducenten Nilsson.

I klippet berättar köttproducenten Kjell Nilsson vad han tycker om att det är så få KRAV-certifierade bönder i Norrbotten.

Krav för att KRAV-certifieras:

  • Djuren ska ges en så god omsorg och miljö att de kan behålla en god hälsa och ha en värdig tillvaro.
  • Djurens naturliga beteenden ska tillgodoses.
  • Djuren ska vara ute så mycket som möjligt och kunna röra sig fritt ute och inne i stallarna.
  • Djuren ska i huvudsak äta KRAV-märkt foder, varav det mesta ska odlas på gården.
  • Slakten ska ske på KRAV-certifierade slakterier för att minska stress och ge bättre djurvälfärd.
  • Ytterligare regler finns för att arbeta för bättre djurvälfärd, mer biologisk mångfald, minskad klimatpåverkan samt en produktion utan naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel.
  • Oberoende certifieringsorgan kontrollerar att KRAVs regelverk följs av alla KRAV-certifierade företag.

Källa: KRAV

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.