Sedan 10 år tillbaka bedriver köttproducenten Kjell Nilsson KRAV-certifierad djurhållning på Selets bruksgård i Luleå. Han ser gärna att fler bönder väljer att bli KRAV-certifierade.
– Det är en väldigt tråkig utveckling. Om fler i Norrbotten valde att bli KRAV-producenter, så skulle också slakteriet i Luleå börja med KRAV-slakt. Om inte slakteriet kan slakta enligt KRAV:s bestämmelser, så får vi inte använda oss av KRAV:s logga på våra paket, säger han.
”Tror vi får helt andra siffror när yngre tar över”
Under förra året var 7 procent av kor och får i Norrbotten KRAV-certifierade, vilket går att jämföra med riket i stort där siffran låg på 17 procent. Då det gäller åker och betesmarken i länet så brukades endast 5 procent till ekologisk odling medan siffran för hela landet var 16 procent. Det placerar sammantaget Norrbotten på sista plats av landets 21 län, enligt KRAV:s hållbarhetsrankning.
– Jag tror vi får helt andra siffror när den yngre generationen tar över jordbruken i Norrbotten, säger köttproducenten Kjell Nilsson.
Vad innebär det att vara KRAV-certifierad?
– Har man en köttbesättning, som i vårt fall, måste man ha dem på bete. Vi har dessutom solenergipaneler för att leva upp till det här med förnyelsebar el. Det är också en ekonomisk fråga, säger Nilsson.
”Mat på naturens och djurens villkor är viktigt”
KRAV-certifierad jordbruk är alltid ekologiska, vilket innebär att bönderna inte får använda kemiska bekämpningsmedel eller konstgödsel. Det bidrar i sin tur till ökad biologisk mångfald. Dessutom ställs långtgående krav på utevistelsen för djuren och god djuromsorg.
Vad är det som är så bra med att vara KRAV-certifierad?
– Man försöker bedriva ett jordbruk, produktion av mat på naturens och djurens villkor och det är viktigt, menar köttproducenten Nilsson.
I klippet berättar köttproducenten Kjell Nilsson vad han tycker om att det är så få KRAV-certifierade bönder i Norrbotten.