Sett till populationen, drygt 250 000 invånare, toppar Norrbotten listan för hur många som vill ta förarbeviset för vattenskoter i Sverige. Foto: Jens Meyer/AP

Här vill flest ta körkort för vattenskoter – Norrbotten i topp

Publicerad

Sett till folkmängden utbildar sig norrbottningar flitigast för förarbevis till vattenskoter. Dessutom är andelen kvinnor som går igenom utbildningen högst i landet.

Nytt för i år är att det krävs förarbevis för vattenskoter och det har gällt sedan den 1 maj. Utbildningar har funnits tillgängliga sedan sommaren 2021 och nu meddelar Transportstyrelsen att det är i Norrbottens län som det söks ivrigast till utbildningarna.

1 100 personer har genomgått utbildning och proportionellt sett är det många gånger fler än exempelvis storstadsregionerna. I Norrbotten är dessutom andelen kvinnor som genomgått utbildningen över 30 procent, vilket också är högst i landet.

Bakgrunden till beslutet om förarbevis är att användningen av vattenskotrar ökat. Något som i sin tur har lett till fler olyckor.

Här hittar du mer information om förarbevis för vattenskoter

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer