Här fanns nazisterna i Norrbotten – utspridda på 105 orter under 1935-1945. Foto: SVT Design

Norrbotten hade fler nazister än genomsnittet

Uppdaterad
Publicerad

Det röda Norrbotten hade 35 procent fler nazister under andra världskriget jämfört med riksgenomsnittet sett till befolkningstalen, enligt författaren Bosse Johansson.

Kalixförfattaren har gett ut sin första roman som handlar om en nazistisk kvinna i Överkalix som väckte starka reaktioner i bygden.

”Kattmamman” kallades hon, eftersom hon adopterade bort de flesta av sina barn i södra Sverige.

1245 aktiva nazister

Enligt Bosse Johansson kunde varken andra världskrigets slut eller bilder från de tyska koncentrationslägren få henne att ändra uppfattning.

– Hon gjorde mycket dumt, men skyllde det mesta på bolsjevikerna. Hon var en fanatiker och trogen Hitler i princip ända till sin död, säger han.

Men den historiska romanen till trots, det är sammanställningarna av fakta i slutet av boken som skapat den största debatten.

– Det finns de som tycker att bilagorna är mest intressanta. Jag har listat de 1245 nazister som var aktiva i Norrbotten under åren 1930 till 1945 och var de bodde.

”Röda Norrbotten brunt”

Enligt Bosse Johansson var det röda Norrbotten inte så rött under den perioden. Förklaringen till det var att många ledande personer på orterna var så kallade tysklandsvänner och att laestadianismen även påverkat situationen.

– Det har visat sig att där laestadianismen var stark, där fanns det också fler nazister.

”Hade stor makt”

”Kattmamman” kandiderade till riksdagen 1940, men kom inte in.

– De nådde inga framgångar i allmänna val, de fick ett par procent bara, ungefär som Sverigedemokraterna i början. Men de hade ändå en stor makt på de orter där de fanns eftersom det ofta handlade om skolläraren i byn, prästen och läkaren och så vidare, säger Bosse Johansson.

Författaren Bosse Johansson. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.