Jonas Fohlin intervjuar Tommy Tommie för tv-programmet ”Året var 1968”. Kjell Tunegård är fotograf.

”Norrbotten var centrum 1969”

Publicerad

1968 var ett år i förändring med uppror, bråk och protester vilket skildras i en dokumentär som SVT har gjort. Ett startskott för en förändring vi kan se spår av än idag, 50 år senare. Även i Norrbotten blommade förändringen ut, kanske framför allt året efter.

I kväll sänder SVT dokumentären ”Året var 1968”. Tommy Tommie, i Törböle, var en av de som var på plats när förändringen brakade loss. 1968 var han i 25-års åldern och gick på Filmskola i Stockholm.

Året efter, 1969, flyttade han upp till Norrbotten. Och enligt honom var det kanske först 1969 som det faktiskt tog fart ordentligt uppe i Norrbotten.

– Det hände massor här uppe. Gruvstrejken bröt ut, Norrbottens teatern hade precis startat och musiken var väldigt stor. Proggrörelsen framför allt, Luleå var tvåa i landet efter Göteborg. Norrbotten var centrum 1969, det fanns en hel rörelse här, säger han.

Parallell till Metoo-upproret

I Sverige förändrades mycket  efter startskottet 1968 men mycket av förändringen som skedde de åren kan man se spår av idag, 50 år senare. Och Tommy Tommie tvivlar inte på att det skulle kunna hända igen.

– Det har redan hänt om man tänker på det här med Metoo, som jag tror kommer vända upp och ner på världen. Där skulle man kunna dra en parallell. Så det kan absolut hända igen, om vi inte redan är mitt uppe i det.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer