Hör Pia Näsvall, hälso-och sjukvårdsdirektör, förklara varför det ser så olika ut i Norrbottens kommuner när det kommer till vaccinationer. Foto: SVT/Filip Hannu/SVT

Så långt har Norrbottens kommuner kommit i vaccineringen

Uppdaterad
Publicerad

Piteå och Luleå har vaccinerat minst andel av sin befolkning i länet mot covid-19, medan Överkalix och Övertorneå toppar vaccinationslistan. Enligt Region Norrbotten släpar kuststäderna efter på grund av yngre befolkning.

Överkalix och Övertorneå ligger högt upp på vaccinationslistan när det kommer till andel av befolkningen över 18 år som har vaccinerats. Övertorneå hamnar på plats sju av 290 kommuner, Överkalix på plats 12. Medan Luleå och Piteå släpar efter och ligger på plats 217 och 241.

– Mycket beror på åldersstrukturer, säger Pia Näsvall, hälso-och sjukvårdsdirektör på Region Norrbotten.

Coronaviruset i Norrbotten

Vårdpersonal i mindre kommuner har hjälpt till

Förra veckan öppnade vaccinationsbokningen för alla över 70 år och i mindre kommuner, som alltså toppar vaccinationslistan, har kommunal vårdpersonal hjälp till med att fortsätta vaccinera utöver deras ansvarsområden.

– I fas 1 var kommunerna med och vaccinerade de som de har vårdansvar för. Sedan har kommuner i olika omfattning kunnat hjälpa Region Norrbotten och det är vi tacksamma för, säger Pia Näsvall, hälso- och sjukvårdsdirektör.

I videon ovan förklarar Pia Näsvall varför vaccineringen skiljer sig åt i Norrbottens kommuner.

Så många är vaccinerade med minst en dos – kommun för kommun

Övertorneå: 25,8 procent (plats 7)

Överkalix: 24,8 procent (plats 12)

Arjeplog: 23,4 procent (plats 29)

Pajala: 21,6 procent (plats 67)

Arvidsjaur: 21,4 procent (plats 72)

Älvsbyn: 20,9 procent (plats 82)

Haparanda: 20,9 procent (plats 85)

Gällivare: 20,5 procent (plats 104)

Boden: 20,5 procent (plats 105)

Jokkmokk: 20,3 procent (plats 111)

Kalix: 19,6 procent (plats 131)

Kiruna: 16,1 procent (plats 205)

Luleå: 15,5 procent (plats 217)

Piteå: 14 procent (plats 241)

Fotnot: Siffran inom parantesen visar var kommunen ligger på vaccineringslistan jämfört med Sveriges 290 kommuner. Piteå ligger alltså i botten, medan Överkalix hamnar i topp. Statistiken kommer från Folkhälsomyndigheten och gäller minst en dos vaccin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet