Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Det är andra hot och nya hot”, säger Linda Lasu. Hör om kommunernas totalförsvarsövning. Foto: SVT

Norrbottens kommuner övar totalförsvar – första gången på 30 år

Uppdaterad
Publicerad

I veckan har fyra av Norrbottens kommuner övat totalförsvar vid I19 i Boden. Och det är över 30 år sedan totalförsvaret senast övade.

– Vi har ett förändrat säkerhetsläge just nu. Det är andra hot och det är nya hot, världen ser annorlunda ut så vi måste börja förbereda oss även i Sverige för det här, säger Linda Lasu, Länsstyrelsen Norrbotten.

Militär konflikt

Totalförsvarsövningen 2020 innehåller fyra olika delövningar med start i år och fortsättning nästa år. Övningen som nu genomförs på I19  i Boden fokuserar på kommunernas uppgifter vid en eventuell militär konflikt.

Vad  är det stora utmaningarna?

– Det är egentligen helt andra sårbarheter nu. Vi är uppkollade på ett helt annat sätt och vi är beroende av digitala system och det gör att vi behöver fundera hur gör vi om vi inte har tillgång till  alla system eller de är påverkade på något sätt, men det här är ett bra tillfälle att fundera på sådana bitar vi inte gjort tidigare, säger Per Johansson, säkerhetssamordnare Haparanda.

– Idag jämfört med för 30 år sedan så är den stora utmaningen också  att vi inte längre i kommuner och regioner har full kontroll över all våran verksamhet. Vi har ganska mycket ute på entreprenad, privata företag som driver viss verksamhet och hur säkerställer vi att alla privata kan göra det som de gör idag, säger Agneta Lipkin säkerhetssamordnare Kalix kommun.

Om det blir krig imorgon, hur redo är ni i dagsläget?

– Jag kan inte påstå att vi har en färdig organisation och att allting är klart men vi håller på att jobba med det. Vi har en väldigt tydlig krisorganisation och den kan vi använda oss av men för att klara ett  krigsläge behöver vi bygga på den ytterligare, säger Agneta Lipkin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer