Det är svårt att tillsätta läkare på vissa hälsocentraler i Norrbotten. Vilket leder till att annan vårdpersonal måste göra vissa av deras arbetsuppgifter. Foto: Claudio Bresciani/TT

Stor brist på läkare på Norrbottens hälsocentraler – patiensäkerheten hotas

Uppdaterad
Publicerad

Region Norrbottens primärvård får kritik på en rad olika punkter av Inspektionen för vård och omsorg (IVO). Det råder bland annat betydande patientsäkerhetsrisker vid vissa hälsocentraler i länet.

Förra året inledde Inspektionen för vård och omsorg (IVO) en tillsyn av hur primärvården arbetar med patientsäkerhet. Nu är IVO:s utredning klar och visar på att Region Norrbotten måste förbättras på många områden.

Vissa områden kritiserade även vid den förra inspektionen men trots detta kvarstår alltså problemen.

Stort problem med få läkare

I sitt nya beslut skriver IVO bland annat att man ”bedömer att det finns fortsatt betydande patientsäkerhetsrisker vid Regionens hälsocentraler till föjd av omfattande personalvakanser, främst läkare.”

Myndigheten bedömer att Region Norrbotten inte kan hantera problemen med vakanser, främst när det kommer till läkare, för att säkerställa patientsäkerheten vid Haparanda, Kalix, Kirunas och Älvsbyns hälsocentraler.

Läkarbristen innebär att arbetsuppgifter överförs till andra personalkategorier inom primärvården, vilket i sin tur kan medföra risker för patienten eftersom den som utför uppgifterna inte har tillräcklig kompetens.

– Det är rimligt att vi får kritik på de här punkterna och det rör sig om områden där vi vet att vi måste bli bättre. Inom de områden där IVO riktar kritik mot regionen ska åtgärder vidtas, säger Ulf Bergman, nytillträdd chef för division Nära, där primärvården ingår, i ett pressmeddelande.

IVO: Patienter faller mellan stolarna vid remisser

IVO kritiserar även Region Norrbotten för att de inte följer upp patienter med kroniska sjukdomar tillräckligt bra. I januari 2020 framgår det till exempel att 80 procent av länets hälsocentraler inte nådde målet att 9 av 10 patienter med diabetes ska göra uppföljningsbesök inom 12 månader.

Region Norrbotten får även kritik för att man inte ser till att läkemedel skrivs ut på rätt sätt och att patienter faller mellan stolarna när remisser utfärdas. Inspektionen för vård och omsorg (IVO) skriver bland annat: ”IVO bedömer att brister med bevakning av remisser kvarstår och att detta är förenat med stora risker for patientsäkerheten.”

Vi kommer att analysera identifierade brister och arbeta för att hitta åtgärder. Våra medarbetare har arbetat under svåra förhållanden på grund av pandemin men resan mot en god och nära vård är påbörjad i och med politiska beslut som fattats, säger Ulf Bergman.

Fyra hälsocentraler om läkar-läget i Norrbotten

I ett yttrande från Haparanda hälsocentral framkommer det i februari 202 att man befinner sig i en krissituation. Det ekonomiska läget i regionen var ansträngt och hälsocentralen hade inte fått anställa eller ta in tillräckligt många stafettpersonal. Hälsocentralen saknade 4,0 läkare. De hade inte heller fått anställa sjuksköterskor.

Kalix hälsocentral uppgav i februari 2020 att läkarresurserna var i stark obalans. De hade 7,08 läkare i tjänst och 4,18 vakanta läkartjänster.

Kiruna hälsocentral uppgav att de hade 2 anställda distriktsläkare och 10 vakanta läkartjänster, varav 4 var återkommande stafettläkare. Vidare har de 4 ST-läkare och 6 vakanta ST-tjänster samt 5 distriktssköterskor och 5 vakanta distriktsskötersketjanster som bemannades av sjuksköterskor.

Älvsbyns hälsocentral uppgav att de skulle behöva öka antalet fast anställda läkare för att kunna ge en god och säker vård. De hade 1,25 läkare anställd och cirka 4,75 vakanta läkartjänster, samt 0,25 ST-läkare.

Källa: Beslut från Inspektionen från vård och omsorg (IVO)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.