Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Äggproducenten Viktor Boman oroas av skenande foderpriser – och hur de ska få företaget att gå runt. Foto: Ullrika Wänkkö/SVT

Norrbottens största äggproducent: ”Matpriserna måste höjas”

Uppdaterad
Publicerad

Påsken närmar sig men krisen för lantbrukarna slår hårt mot landets äggproducenter. Norrbottens största äggproducent oroas av skenande foderpriser. Nu menar man att maten i butikerna måste bli dyrare.

Kriget i Ukraina har lett till att priset på djurfoder har gått upp till rekordnivåer. Värst drabbas grisbönder och äggproducenter där mycket spannmål ingår i fodret.

Norrbottens största äggproducent finns i Klöverträsk utanför Luleå. Ägaren Viktor Boman oroar sig för hur han ska få företaget att gå runt.

– Priset på hönsfoder har gått upp med 50 procent på bara några månader. Och höjda energipriser har gjort att förpackningsmaterialet blivit dyrare.

”Matpriserna måste höjas”

Nu följer han noga hur priserna hos konkurrenterna, de stora matkedjorna, utvecklas.

– Matpriserna måste höjas. Kostnadsökningarna den här gången är så stora att det inte går att rationalisera bort. Det måste landa hos konsumenterna, säger han.

Hör mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.