Foto: TT

Norrbottenskommuner bryter mot lagen

Uppdaterad
Publicerad

Enligt svensk lag ska alla kommuner ha riktlinjer för sin bostadsförsörjning. Trots det saknar sex norrbottniska kommuner en bostadsförsörjningplan.

Så många som sex kommuner i Norrbotten bryter mot lagen genom att de saknar en plan för hur man ska försörja sina innevånare med bostäder. Det visar en kartläggning som Hyresgästföreningens tidning Hem och Hyra gjort.

För att se behovet

– De flesta kommuner inser att det är viktigt att ha tydliga riktlinjer för sin bostadsförsörjning. Det handlar kort och gott om att skaffa sig en bild av vilka behov kommunen har och kan komma att få, säger Marie Sand, samhällsplanerare på Boverket till tidningen.

Hinner inte med

Bostadsförsörjningsplan saknas i såväl Kalix, Överkalix, Pajala, Övertorneå, Haparanda som Arjeplog.

– Vi har inte hunnit med att hålla alla planer i nyskick. Vi har inte den administrativa stab som krävs för det, säger Britta Flinkfeldt (S), kommunalråd i Arjeplog.

Mest fritidshus

Enligt henne finns det ett behov av nya bostäder i Arjeplog även om kommunen inte växer, men det handlar främst om behov fler fritidshus.

– Vi planerar för bostäder ändå. Vi håller på med olika detaljplaner för att förse både villa och fritidshusägare med tomter, men i vi har inte själva dokumentet bostadsförsörjningplan, säger Britta Flinkfeldt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.