Foto: TT

Polisen: ”Varning för bedrägerier”

Publicerad

Norrbottenspolisen varnar för att bedrägerierna mot äldre ökar.

I Norrbotten har det under hösten varit fyra fullbordade och två försök till brott. En person har hittills blivit åtalad för flera bedrägerier.

Brottsstatistiken visar att bedrägeribrott mot äldre ökar. De drabbade är i genomsnitt 82 år och kvinnor är mer drabbade än män. De flesta bedrägerier mot äldre sker oftast på dagtid.

– Vid några tillfällen har även äldre utsatts för dörrknackare som trängt sig in i hemmet och då passat på att stjäla lättåtkomliga värdesaker, säger Mats Ekman.

Olika sätt att lura äldre

De anmälningar som polisen i Norrbotten tar emot handlar om dörrknackare, falska meddelanden om vinster, telefonförsäljare eller falska släktingar som ringt i trångmål.

Ett trix är att erbjuda den äldre en åtråvärd produkt för en krona som ska levereras bara den äldre personen ser till att uppge sina bankuppgifter.

– Man ska vara försiktig med kort och koder. Koder ska man absolut inte uppge. Och när telefonförsäljare ringer, ska man lägga på direkt. Om man behöver något kan man själv kontakta den man behöver, säger Mats Ekman.

Polisen har i ett brottsförebyggande syfte samarbetat med landets pensionärsföreningar för att nå ut med en varning till allmänheten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer